TÜRKİYE'NİN LEFKOŞA BÜYÜKELÇİSİ


ğEDİTÖRDEN
ğKIBRIS'TAN HABERLER
ğKIBRIS TÜRK ÜNİVERSİTELERİ
ğKİM KİMDİR ?
ğFİLATELİ
ğKİTAP
ğKIBRIS TÜRK MUTFAĞI
ğİLETİŞİM
ğASKER MEKTUBU
ğLİNKLER

 ANA SAYFA

e@mail

 Sayfa yenilemelerinden ve yeni başlıklardan haberdar olmak istiyorsanız e-mailinizi yazın.



    

Editör
Metin ÇETİN

webmaster&desing
Oğuz ÇETİN

 

Kendisiyle tanışmaktan gurur duyduğum büyükelçilerimizden, top arkadaşım, Ertuğrul ApakanKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ ndeki görev süresi Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ertuğrul Apakan, veda ziyaretlerinde bulunuyor.
Apakan ziyaretlerde yaptığı açıklamalarda, KKTC’nin sosyal ve ekonomik alanlarda daha da ileri aşamalara ulaşacağına inandığını söyledi. Apakan, KKTC ile TC arasında her alanda dayanışma, işbirliği ve güven içerisinde bulunulduğuna işaret ederek, bu işbirliği, dayanışma ve güvenin gelecekte daha da artacağını anlattı. İki ülke arasındaki işbirliği, dayanışma ve güvenin bugüne kadar olumlu birçok sonucunun ortaya çıktığına dikkati çeken Apakan, bunun örneklerinin Türkiye’nin desteği ve katkılarıyla hayata geçirilen projelerde görülebileceğini kaydetti. Apakan şöyle konuştu:
“Sizlerle aynı istikamette, Kıbrıs Türkü’nün milli davası için, refahı için, mutluluğu için Türkiye ile KKTC arasında Büyükelçilik bir köprü olmuştur. Ankara’daki görevimde de Türkiye ile KKTC arasında devlet ve hükümet seviyesindeki ilişkilerin en yükseğe çıkması, en yüksek düzeye ulaşması için de her türlü katkıyı, çabayı sarfedeğim.”
Başbakan Derviş Eroğlu da konuşmasında, Başbakan olarak, Büyükelçi Apakan’la gerek Müsteşarlık, gerek Büyükelçilik görevinde iki dönem birlikte çalıştıklarına işaret ederek, “Bu benim için büyük bir şanstı ayrıca, çünkü sizinle çok iyi bir diyalog içerisinde olduk, iki makam sahibinden ziyade iki dost olarak ilişkilerimizi sürdürdük” dedi. Eroğlu, özetle şunları söyledi;
“KKTC’nin birkaç çehresi var. Bir siyasi, bir de ekonomik çehresi. Siz her iki yönüyle de ilgilendiniz. Bir taraftan büyükelçiliğin asli görevi gibi gördüğümüz siyasi yönüne bakarken, aslında bir hükümet üyesi gibi bizimle işbirliği içinde olup sorunlarımızı, sizin sorunlarınız gibi görüp çözme gayreti içerisinde oldunuz. Birçok sorunumuzu da bu şekilde halletmiş olduk. KKTC Halkı sizi daima hatırlayacaktır. Ben ve hükümet arkadaşlarım elbette sizi unutmayacağız. Çünkü hakikaten çok samimi bir ortam içerisinde işbirliğimizi sürdürdük ve daima KKTC Halkı’nın menfaatleri doğrultusunda hareket eden bir büyükelçi oldunuz.”
Büyükelçi Apakan Bakanlar Kurulu Üyeleri’ne hitaben yaptığı konuşmada da, Türkiye Büyükelçiliği’nin, Anavatan’ın temsilcisi olarak, TC ve KKTC arasında bir köprü rolü oynamakta olduğunu kaydetti. Apakan, şunları söyledi: “Hep birlikte heyecanı paylaştık, daha iyiye doğru gitmek, KKTC’nin daha güçlü hale gelmesi, kökleşmesi, sorunların halledilmesi ve Kıbrıs Türk Halkı’nın mutluluğu için müşterek çabalar sarfettik ve bu çabalar sonucunda da birçok somut işbirliği projesi gerçekleşti. Bütün bu işbirliğinin Kıbrıs Türk Halkı’nın refahı ve mutluluğuna dönük olacağına da hem inanıyorum, hem de bu yönde çalışacağımızı belirtmek istiyorum.
Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı Mustafa Akıncı, Apakan ile dört yıllık görevi süresince, hem muhalefet partisi lideri hem de hükümetin Başbakan Yardımcısı olarak birarada bulunma fırsatı bulduğuna işaret etti. Akıncı, “Gerek muhalefet partisi lideri olarak, gerek Başbakan Yardımcısı olarak diyalog kurmada kendisiyle hiçbir sıkıntı çekmedim ve ülke yararına birlikte çalışmakta bir sorunumuz olmadı. Tam tersine hangi konumda olursak olalım her zaman sayın Büyükelçi’nin Kıbrıs Türk Halkı’na en özverili biçimde nasıl hizmet edebileceğinin arayışı içerisinde kendisini gördük” dedi.

Ertuğrul Apakan, Cumhuriyet Bayramı kabulünde muhterem eşiyle...Editörün yorumu

Türkiye'nin Lefkoşe Büyükelçisi Ertuğrul Apakan ilk büyükelçilik görevini Kıbrıs'ta tamamlayarak yurda dönüyor.
Ertuğrul Apakan için "iyi" söyleyeceklerin varlığı kadar "kötü" söyleyeceklerin de varolduğuna inanıyorum. Ancak benim açımdan Ertuğrul Apakan'ı anlatmadan önce size kendisinin halı sahada top arkadaşım olduğunu hatırlatmalıyım. Bu nedenle Apakan'ı anlatmak için biraz geriden başlamak istiyorum. 
1990 yılında TRT Kıbrıs Haber Bürosu Müdürlüğü'ne atandığımda Türkiye'nin Lefkoşe Büyükelçisi Ertuğrul Kumcuoğlu, Baş Müsteşar da Ertuğrul Apakan'dı. O yıllarda Çağlayan Tunç da Basın Ataşesi olarak görev yapıyordu. Çok iyi ve çok sağlıklı bir diyalogumuz oldu. Göçmenköy'de Kıbrıs'ın ilk halı sahası yapıldığında bu halı sahada beraber top koşturma fırsatımız oldu.
Ertuğrul Apakan, süresi dolunca Ankara'yadönerek   Türk-Yunan Masasının başına geçti. Ertuğrul Kumcuoğlu'dan sonra Aydan Karahan Büyükelçi oldu ve Karahan'ın ardından Ertuğrul Apakan ilk büyükelçilik görevi için KKTC'ne geldi. Bu sırada KKTC'nde görev yapan Türkiye Basın-Yayın organlarının temsilcileri Dış Basın Birliği çatısı altında toplanmıştı. Apakan ile iyi bir başlangıç yaptık. Talebimiz üzerine bizlere "off the record" brifing verdi. Yaklaşık 2-3 saat süren bu brifing bizlere Kıbrıs konusunda yeni ufuklar kazandırdı. Ancak bu kadarla kaldık. Çünkü; Büyükelçilik başka, müsteşarlık başkaydı. Kısa sürede herkes kendi işine döndü . Bir süre sonra ben yurda döndüm... Kasım 1999'da Oğuz Çavuş'un askerliği nedeniyle Kıbrıs'a 10 günlük ziyaretim sırasında kendisine nezaket ziyaretinde bulunmak istedim, bir kaç kez randevu talebimi hatırlatmama rağmen bu mümkün olmadı. Dış Basın Birliği'ndeki arkadaşlarım çabamın boşuna gideceğini, çünkü Büyükelçi'nin basından tamamen koptuğunu anlattılar. Yardım Heyeti görevlileri ise kendilerinin devre dışı kaldığını, Büyükelçinin her konuyla bizzat ilgilendiğini söylüyorlardı. (Dünya tatlısı iyi niyetli bu büyükelçi için, ağaçlarla tek tek uğraşmaktan ormanın içinde kaybolmuştu denilebilir)
Ertuğrul Apakan döneminde, Türkiye'nin Kıbrıs'taki yatırımları azaldı da denilebilir. Tabii bu yapılan temel yatırımların tamamlanmak üzere olmasından kaynaklanıyordu. Çünkü Karayolları, göletler, elektrik, telefon gibi alt yapı yatırımları büyük ölçüde tamamlanmıştı.  Yatırımların azalması yanında, Türkiye'dekine benzer bir banka krizi de KKTC'nde patladı, Bu olay ekonomiye taze para girişini azalttığı için ciddi ekonomik sorunlar yaşandı (ve halen de yaşanıyor). Bu arada Kıbrıs'ta Türkiye aleyhindeki eylem ve faaliyetler de alabildiğine yayılmıştı. Kıbrıslı Türk seçmenlerin oylarının ancak yüzde birini alabilen bir grup 41 kuruluşun katıldığı eylemlerin liderliğini yapar hale gelmişti.
Tabii tüm bu sorunların sorumlusu Büyükelçi değil. Büyükelçinin şanssızlığı Ertuğrul Apakan'ın böyle bir dönemde büyükelçi olmasıydı denilebilir. Çünkü sorunlar, konjonktür kadar Türkiye'nin soruna yaklaşımlarından da kaynaklanıyordu. Basınla ilişkilerin kopması konusunda bir örnek vermek gerekirse; Türkiye'nin Lefkoşe Büyükelçiliği'nde Cemalettin ünlü, Metin Güner, Sakarya Ulusoy, Çağlayan Tunç gibi bir basın müşaviri yoktu.
Buna dış ülkelerin Kıbrıs konusuna burnunu sokmasına büyük ölçüde göz yuman yetkililerin varlığını da eklerseniz sorunun ciddiyetini anlarsınız.

Yukarı

Ana Sayfa