Make your own free website on Tripod.com
                                                    Džingis-hanovi potomci proslavili su juče desetogodišnjicu
                                                                         budističkog hrama u Beogradu
Beogradska kalmička kolinija imala je juče veliki praznik. Potomci najvećeg osvajača sveta Džingis-hana, iz 13. veka, Kalmici su proslavili desetogodišnjicu podizanja svog budističkog hrama, koji je skroman po svojim razmerama, ali predstavlja utehu Kalmicima u njihovom teškom emigrantskom životu i zagreva toplom radošću njihova srca kada ga god ugledaju.
I pored debelog blata koje treba gaziti da bi se došlo do budističkog hrama, na kalmičku svečanost iskupilo se dosta njihovih prijatelja Beograđana, kojima je simpatičan taj radni svet koji do svakodnevnog hleba dolazi najtežom fizičkim radom, zadovoljan malim i sa istočnjačkim mirom u duši. Toj pukoj sirotinji došli su u goste i njihovi susedi iz naselja Kralja Aleksandra, među kojima su Kalmici stekli glas poštenih i vrednih ljudi koji ne traže milostinje, koji plaćaju uredno dugove bakalima i pekarima, koji se nikada ne svađaju i ne vređaju, a već o kriminalu među njima nema ni pomena. Predsednik Beogradske opštine poslao je na svečanost svojih lojalnih građana svoga izaslanika g. dr. Stevana Popovića, većnika. Jugoslovenska velika loža gutemplera poslala je svoga delegata g. Dragutina Temunovića, jer su Kalmici trezvenjaci, pošto Buda zabranjuje alkohol. Predsednik Društva za spaljivanje mrtvih "Oganj" g. dr. Voja Kujundžić bio je takođe među njima, jer su stari Kalmici spaljivali svoje mrtve sve dok nisu postali podanici ruskog cara. Rusi su im zabranili ritualno spaljivanje mrtvih, ali kult  spaljivanja ostao je među njima i dalje, samo je to spalivanje vršeno simbolično: njihovi sveštenici, kako je jedan od njih juče objasnio, prilikom sahrane crtaju na hartiji čovečiji lik sa početnim slovom umrlog, spaljuju tu hartuju na kandilu, pa pepeo mešaju sa zemljom, naprave od toga u kalupu malu priramidu i bacaju je u čistu tekuću vodu.
"Ako dogodine dobijemo krematorijum u Beogradu, obećavam vam da ćemo vas sve spaliti!" izjvio je juče kalmičkim sveštenicima pretsednik "Ognja" g. dr. Kujundžić.
Na svečanosti su još bili pretstavnici ruskih ustanova i organizacija, pretstavnici Društva za unapređenje naselja Kralja Aleksandra, pretstavnik Nansenovog ofisa za izveglice g. Kosta Popovič, g. Mile Pavlović, profesor i književnik, i drugi. 
Male prostorije budističkog hrama nisu mogle, naravno, da pored gostiju prime i sve Kalmike, kojih u Beogradu ima preko trista. Došli su oni koji imaju najlepša odela i došlo je dosta njihove omladine. Među tom omladinom ima dosta dece iz mešovitih brakova Kalmika i naših žena. (Takvih brakova ima petnaet).
Zanimljivo je da je kod sve te dece, koja govore odlično našim jezikom, mongolska fizionomija veoma uočljiva. Ta deca imaju samo malo belju kožu, ali su njihove oči i oblik lica potpuno mongolski. Ako su stariji Kalmici svi neučeni ljudi, među mlađima ima šest Kalmika sa univerzitetskim obrazovanjem, a na Beogradskom univerzitetu Kalmici imaju šest studenta i u srednjim školama dvadesetak muške i ženske dece.
                                                                                                             nastavak...
Sadržaj > Desetogodišnjica hrama > 10 godina hrama (1.deo)