Opleiding: Equitherapie – Therapie met paarden nieuwe homepage: www.equitherapie.org en wwww.hippocampus-nl.com

Het is geen nieuws voor paardenliefhebbers, dat het omgaan met onze hippische partners ons vaak veel meer kan zijn dan alleen maar een sportieve of recreatieve bezigheid. Deze fantastische mogelijkheden in de relatie van Mens en Paard  kunnen ook gebruikt worden om de mens uit een aantal problemen te helpen. Dat paardrijden door op verschillende manieren gehandicapte mensen met veel plezier gedaan wordt is al jaren in Nederland bekend. Bij het therapeutische paardrijden gaat het erom het paardrijden en het contact met het paard doelmatig te gebruiken, om therapeutische effecten te bereiken, zowel op lichamelijk als psychisch vlak. Equitherapie houdt in, dat het paard met zijn specifieke sociale- leer- en bewegingsmogelijkheden meewerkt als “co-therapeut” om mensen (kinderen en volwassene) met psychische en/of lichamelijke problemen systematisch te helpen.

Equitherapie wordt in de Duitstalige Europese landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) al meer dan 25 jaar succesvol toegepast voor kinderen en volwassenen. Doelgroepen zijn onder meer: autistische of ontwikkelingsvertraagde, hyperaktieve kinderen, kinderen met sociale problemen, getraumatiseerde kinderen en kinderen met hechtingsproblemen maar ook hoogbegaafde kinderen. Jeugdigen en volwassenen  met depressieve klachten, eetstoornissen, drugs- of andere verslavingsproblemen. Ook wordt Equitherapie toegepast in de  gezinstherapie in internaten en  scholen voor moeilijk lerende kinderen, in Tbs-klinieken en psychiatrische klinieken en opvangcentra. Therapie met het paard kan wonderbaarlijke effecten hebben, maar moet wel deskundig worden toegepast. Daarom houdt in Europa de FATP (Fachgruppe Ausbildungstraeger Therapie mit dem Pferd) zich ook ermee bezig, de kwaliteit van de opleidingen te bewaken en ook in andere landen  uit te dragen. De Nederlandse opleiding Equitherapie is dan ook aangesloten bij deze vakgroep.

Sinds ruim drie jaar  kan in Nederland deze opleiding tot Equitherapeut (therapeutisch paardrijden) volgens de Europese standaards (FATP)  worden gevolgd. Deze opleiding staat onder kwaliteitsbewaking van de Stichting Helpen met Paarden en wordt aangeboden door HippoCampus (Instituut voor Equitherapie en Hippische Sportpsychologie/Cranendonck). Dr. Ulrike Thiel, die op haar Instituut HippoCampus samen met ervaren collega’s uit het buitenland de opleidingen in Nederland voor haar rekening neemt werkt binnen de FATP ook mee aan het uitdragen van een wetenschappelijk verantwoorde Therapie met het Paard  in andere  landen waar deze therapie nog niet zoveel bekendheid heeft.  Begin  2003 is Ulrike  Thiel als representante van HippoCampus en de Stichting Helpen met Paarden gevraagd de Opleiding Equitherapie nu ook te vertegenwoordigen binnen het “Education and Training Committee” van de FRDI.

 

 Mevr Thiel:”Ik ben zeer blij met deze erkenning van onze opleiding, omdat wij op deze manier ook op internationaal niveau onze ideeën kwijt kunnen en door de samenwerkingsmogelijkheden met de andere (niet alleen de Duitstalige Europese landen)  zoals Australië, de VS, Engeland, Canada, Finland en Spanje onze opleidingen zelf steeds verder kunnen verbeteren.”

 

Het belang van kwaliteit

Het zal duidelijk zijn, dat de verschillende vormen van therapeutisch paardrijden, een gedegen opleiding en ervaring nodig maken om een effectieve en veilige toepassing voor de cliënt maar ook voor het therapiepaard te garanderen. Van de therapeut wordt naast een afgesloten opleiding en beroepservaring (bv. als pedagoog, sociaal-pedagogisch hulpverlener, psycholoog of psychotherapeut of paramedicus) geëist, dat hij de combinatie paard –cliënt  zodanig kan begeleiden, dat hij op elk moment van het proces weet, waar hij mee bezig is, waarom hij een bepaalde techniek, interventie, of oefening toepast, wat het doel en wat eventuele valkuilen zijn, en hoe hij op eventuele uitschieters zou moeten reageren. Hij moet veel weten over zijn eigen dynamiek in het omgaan met paarden en moet bereid zijn zichzelf te blijven controleren en bij te scholen (supervisie, intervisie). Dit eist niet alleen “technische”  scholing maar ook het nodige kwantum aan zelfervaring, zelfkritiek, en attentie voor de eigen processen en de relatie met zijn therapiepaarden. In tegenstelling tot de al jaren gecertificeerde en bewaakte praktijken in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, bestaat bv. In Frankrijk, de VS en andere landen nog geen keurmerk of registratie voor Equitherapie of therapeutisch paardrijden. Ook in de genoemde landen is er wat wildgroei, maar cliënten kunnen wel vertrouwen op bedrijven, die een gecertificeerde therapeut in dienst hebben. Dit heeft ook zijn weerslag in de praktijk van verzekeringen, alleen maar tot uitkering over te gaan indien een geregistreerd therapeut op een bedrijf met het paard heeft gewerkt. De standaard opleidingen voor Equitherapie, zoals ze werden opgericht in de landen van herkomst, zijn daar vrij uitgebreid, goed onderbouwd, maar ook tijd- en arbeidsintensief. Zelfervaring kan cursusdeelnemers met nieuwe facetten van hun persoonlijkheid en bewustzijn bekend maken. Dit kan processen losmaken, die de deelnemers in problemen kunnen brengen indien niet deskundig begeleid en opgevangen.Tijdens de opleiding wordt hiermee rekening gehouden, mede door kleine overzichtelijke groepsgrootte, aandacht voor de individuele ontwikkeling en deskundige supervisie. Voor het eerst worden nu in Nederland  opleidingen voor Equitherapie aangeboden, die aan deze kwaliteitseisen voldoen. Er wordt in opleidingsgroepen  van 8 tot maximaal 16 deelnemers gewerkt, zodat individueel voldoende aandacht voor zelfervaring en begeleiding mogelijk is. Gewerkt wordt met opgeleide therapiepaarden van verschillende leeftijd, persoonlijkheid en specialisatie en deskundige docenten met veel ervaring op dit terrein.

HippoCampus verzorgt samen met   de “Stichting  helpen met Paarden  (ter bevordering van  Equitherapie op wetenschappelijk verantwoorde  basis) en in samenwerking met  de andere lidorganisaties van FATP (Forum Ausbildungstraeger Therapie mit dem Pferd) vanaf medio 2000 een opleidingstraject voor therapeutisch paardrijden. Het doel is ook in Nederland te komen tot een soort “nationaal keurmerk voor equitherapeutische activiteiten” .  Een gedeelte van de opleidingen wordt op HippoCampus door cursusleidster dr.Ulrike Thiel verzorgd, een gedeelte wordt uitbesteed aan docenten afkomstig uit andere internationale dakorganisaties voor therapeutisch paardrijden.De examens worden afgenomen door examinatoren uit FATP-organisaties. De opleiding is gestructureerd binnen een modulesysteem, waarbij afhankelijk van vooropleiding en ervaring op het hippische, pedagogisch-psychologisch of therapeutisch terrein nog nodige basis en voortgezette scholing verworven kunnen  worden.De Nederlandse Opleiding tot Equitherapeut omvat 2 jaar cursus (100 uren verdeeld over 9 weekeindmodules), zelfstandig werken aan praktijkprojecten met  intervisie en supervisie alsmede een examen voor een internationale examencommissie. Studenten moeten over een basisopleiding op therapeutisch, pedagogisch of paramedisch terrein beschikken en darnaast nog een hippische basisschooling. Toelating tot de opleiding vindt plaats via deelname aan kennismakingsworkshops en toelatingsgesprekken. Deze beginnen voor de  in de herfst startende opleidingsgroep steeds in de lente daarvoor.

 

Informatie: HippoCampus tel 0495-599324 en www.hippocampus-nl.info.

 

Het belang van kwaliteit

Het zal duidelijk zijn, dat de verschillende vormen van therapeutisch paardrijden, een gedegen opleiding en ervaring nodig hebben om een effectieve en veilige toepassing voor de cliënt maar ook voor het therapiepaard te garanderen. Van de therapeut wordt naast een afgesloten opleiding en beroepservaring (bv. als pedagoog, sociaal-pedagogisch hulpverlener, psycholoog of psychotherapeut of paramedicus) geëist, dat hij de combinatie paard –cliënt  zodanig kan begeleiden, dat hij op elk moment van het proces weet, waar hij mee bezig is, waarom hij een bepaalde techniek, interventie, of oefening toepast, wat het doel en wat eventuele valkuilen zijn, en hoe hij op onverwachte reacties  zou moeten reageren. Hij moet veel weten over zijn eigen dynamiek in het omgaan met paarden en moet bereid zijn zichzelf te blijven controleren en bij te scholen (supervisie, intervisie). Dit eist niet alleen “technische”  scholing maar ook het nodige kwantum aan zelfervaring, zelfkritiek, en attentie voor de eigen processen en de relatie met zijn therapiepaarden. In tegenstelling tot de al jaren gecertificeerde en bewaakte praktijken in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland,  bestaat in andere landen nog geen keurmerk of registratie voor Equitherapie of therapeutisch paardrijden. Ook in de genoemde landen is er wat wildgroei, maar cliënten kunnen wel vertrouwen op bedrijven, die een gecertificeerde therapeut in dienst hebben. Dit heeft ook zijn weerslag in de praktijk van verzekeringen, alleen maar tot uitkering over te gaan indien een geregistreerd therapeut op een bedrijf met het paard heeft gewerkt. De standaard opleidingen voor Equitherapie, zoals ze werden opgericht in de landen van herkomst, zijn daar vrij uitgebreid, goed onderbouwd, maar ook tijd- en arbeidsintensief. Zelfervaring kan cursusdeelnemers met nieuwe facetten van hun persoonlijkheid en bewustzijn bekend maken. Dit kan processen losmaken, die de deelnemers in problemen kunnen brengen indien niet deskundig begeleid en opgevangen.Tijdens de opleiding wordt hiermee rekening gehouden, mede door kleine overzichtelijke groepsgrootte, aandacht voor de individuele ontwikkeling en deskundige supervisie. De Nederlandse opleiding voor Equitherapie voldoet  niet alleen  aan deze kwaliteitseisen, maar loopt in sommige punten zelfs voorop in zijn opleidingssysteem,  vooral ook wat de begeleiding van cursusdeelnemers  en hun “groeiproces tot Equitherapeut”  betreft . Er wordt in opleidingsgroepen  van 8 tot maximaal 16 deelnemers gewerkt, zodat individueel voldoende aandacht voor zelfervaring en begeleiding mogelijk is. Gewerkt wordt met opgeleide therapiepaarden van verschillende leeftijd, persoonlijkheid en specialisatie en deskundige docenten met veel ervaring op dit terrein. Er wordt al tijdens de opleiding veel praktijkwerk gedaan en de deelnemers hebben de kans om op een veilige manier met veel oefenen te kunnen leren. Ook krijgen ze veel kansen voor zelfervaring zodat ze zich goed kunnen verplaatsen in wat er omgaat  in hun clienten. Aandacht wordt besteedt aan intervisie en supervisie en samenwerking met andere disciplines en in het vinden van de individueel beste manier om Equitherapie een plek te kunnen geven.

 

Het Opleidingsconcept voor Equitherapie:

De Opleidingen staan open voor kandidaten vanuit primair een psychologisch/ pedagogisch /therapeutisch en paramedische achtergrond alsmede een hippische beroepsopleiding. Afhankelijk van basisopleiding, beroepservaring en het afleggen van aanvullende opleidingen zijn de volgende opleidingsmogelijkheden afsluitend met een certificaat beschikbaar.

·         Equitherapeut

·         Assistent Equitherapie

·         Behandelcoördinator Equitherapie

 

De aangeboden Opleiding  tot Equitherapeut is een aanvullende beroepsopleiding. Dit betekent, dat de cursusdeelnemer over een afgesloten hogere beroepsopleiding op het pedagogisch/psychologisch of medisch/paramedische terrein dient te beschikken indien hij het certificaat “Equitherapeut” of “Behandel coördinator Equitherapie” wenst te verwerven. Voor het certificaat “Equitherapeut” moet hij verder over een hippische opleiding  (Helicon, Orun, ISPH ….) beschikken  of een hippische basiscursus Equitherapie hebben gevolgd.  Equitherapie kan dan binnen zijn beroepsuitoefening en specialisatie worden toegepast (b.v. een pedagoog op het orthopedagogische terrein, ergotherapeut binnen zijn terrein, psychotherapeut binnen zijn therapierichting….)

 

Om een gefundeerde opleiding en het werken op het terrein van Equitherapie ook voor Instructeurs en geïnteresseerden, die vanuit de hippische beroepen komen, mogelijk te maken, kan de basisopleiding  ook gevolgd worden door deelnemers, die niet volledig aan de psychologisch/pedagogisch en paramedische basisopleiding voor alle twee fases en het uiteindelijk diploma voldoen zoals Instructeurs (Ermelo, Wanroy, Deurne) of Instructeurs FPG. Voor hen bestaat de mogelijkheid af te sluiten met het certificaat “Assistent Equitherapie” (ze moeten wel  pedagogische en psychologische basiskennis door aanvullende modules of cursussen verwerven). Ze worden niet geacht om zelfstandig Equitherapie te kunnen uitoefenen, wel in samenwerking met een opgeleide Equitherapeut of psycholoog, psychiater of therapiecoördinator binnen een institutie.

 

Beschikt een pedagoog, psycholoog, psychotherapeut of arts (nog) niet (geheel) over de hippische kwalificaties  en kan hij deze niet tijdens de opleiding verwerven, kan hij tot het waar maken van deze eisen het certificaat “Behandel coördinator Equitherapie” verwerven, maar moet dan samenwerken met een hippisch onderlegde “Assistent Equitherapie” of een gecertificeerde “Equitherapeut”.

Toelatingseisen:

(1)Afgesloten opleiding en beroepservaring: pedagogisch, orthopedagogische, therapeutische, medische of paramedische  opleiding/beroepservaring van minimaal 2 jaar.

(2) Hippische opleiding (diploma) resp. ervaring (Paardrijden of Voltigeren op minimaal L-niveau) met diploma afgesloten  hippische basisopleiding vergelijkbaar met trainer C op internationaal niveau : Commandantencursus of hippische basisopleiding  (a) Orun of (b) Helicon (Deurne) + aanvullende modules of (c) Hippische basiscursus voor Equitherapeuten (in voorbereiding) Of (d) opleiding ISPH: International School for Professional Horsemanship

(3) Deelname aan het tweedaagse kennismakingsworkshop.

(4) Lidmaatschap Stichting “helpen met paarden”.

(5) Toelatingsgesprek (met toetsing toelatingseisen) (Hier kunnen de toelatingseisen worden getoetst en afspraken voor eventueel aanvullende individuele modules of diploma’s worden gemaakt).

(6)Verder moet de deelnemer door de opleidingscommissie worden geaccepteerd.

 

Fase 1: Basiscursus Equitherapie

De basiscursus sluit af met positief beoordeelde werkverslag en afsluitingsexamen (tevens toelatingsexamen voor fase 2), aanwezigheid bij minimaal 80% cursustijd.

 

Deelnemers met als doel assistent equitherapie  zonder psychologisch en/of therapeutische beroepsopleiding moeten voor aanvulling op dit terrein zorgen. Deelnemers zonder de hippische basisopleiding (vergelijkbaar met FN/FENA opleiding) kunnen aanvulling via door HippoCampus aangeboden modules en/of de “ hippische basiscursus voor equitherapeuten” verkrijgen. Voor uitreiking van het diploma is tevens meenemen van een recent EHBO diploma verplicht.

Afsluiting: Equitherapeutisch Assistent

Gerechtigd deelnemers met hippische basisopleiding samen met een Equitherapeut of onder aanleiding van een  coördinator Equitherapie te werken.

Thema’s:

·         Definitie van Equitherapie en de verschillende specialisaties

·         Indicaties voor Equitherapie

·         Theoretische achtergrond en werkwijze

·         Lichaamservaring en non-verbale communicatie

·         Persoonlijkheidsapecten in omgang met paard en cliënt

·         Therapeutengedrag en veiligheidseisen

·         Omgang met het paard,  opleiding van het paard

·         Psychohygiëne van het therapiepaard (Wat betekent therapiepaard zijn voor het paard)

·         Opbouw van therapie-eenheden en therapieplanning

·         Pedagogen en therapeutengedrag

·         Samenwerken met andere disciplines

·         Ethiek en gedragscodes

·         Proceservaring en het volgen van processen

·         Relatieopbouw mens-paard en  hun gebruik in de therapeutische situatie

·         Kennis rond om het paard

·         Gedrag, psychologie, huisvesting,

·         Werken met het paard op verschillende manieren:

·         bodemwerk, longeren, rijden, leiden, langteugelwerk etc

·         Zelfervaring

·         Zelfwaarneming

·         Feedback

·         Observatie, Intervisie, Supervisie

·         Ik en het paard – statusbepaling

Fase 2: met specialisatiemogelijkheden :

·         Orthopedagogisch Voltigeren

·         Orthopedagogisch Paardrijden

·         Revalidatie/compensatorisch paardrijden

·         Ontwikkelingsbevordering

·         Psychotherapie met het paard

100 uren theorie en praktijk binnen cursus,

zelfstandige praktijk (procesbegeleiding van 10 therapie-eenheden, voorbereiding, protocol, intervisie totaal ca 40 uur) onder supervisie en aanleiding (5 supervisie-uren verplicht),  literatuurstudie in eigen tijd,

Criteria voor uitreiking certificaat: positief beoordeeld examen, positief afgeronde supervisie (5 uren verplicht) en presentatie eigen project, aangetoonde positieve afronding van eventueel aanbevolen aanvullende modules of bijbrengen van de hippische of andere kwalificaties, aanwezigheid bij minimaal 80% cursustijd.

 

Enkele aanvullende modules:

Individuele bijscholingen:

Indien door een deelnemer met begin van de opleiding (nog) niet aan de toelatingseisen wordt voldaan, kunnen in individueel overleg door de Opleidingsomissie individuele bijscholingseisen worden afgesproken.De deelnemer kan dan desondanks met de opleiding beginnen, Het diploma wordt echter pas uitgereikt, indien aan deze eisen is voldaan. (voor deelnemers met commandantencursus  zijn dat b.v. de aanvullende modules “bewegingsleer”, “sportfysiologie en sportpsychologie” en “psychologie van het paard”)

Diploma/Certificaat: Equitherapeut

Wordt uitgereikt indien de opleiding zelf positief is afgerond en alle vereiste aanvullende modules aantoonbaar positief zijn afgesloten respectievelijk diploma’s zijn gehaald.Dit certificaat valt binnen de internationaal door de FATP erkende opleidingen “Therapie met het paard”.Binnenkort wordt het ook binnen de internationale RDIA(Riding Disabled International)-Educational Board beoordeelt en zal eveneens op de lijst van erkende opleidingen worden gezet. Equitherapeut (met specialisatie) Orthopedagogisch voltigeren paardrijden / Revalidatie / Ontwikkelingsbevordering met het Paard.Deze opleiding en certificaat komen overeen met de standaards van het internationale F.A.T.P. ( Forum Ausbildungstraeger Therapie mit dem Pferd” leden: D.K.Th.R: Deutsches Kuratorium fuer therapeutisches Reiten, FThR: Foerderkreis therapeutisches Reiten, OeK.Th.R Oesterreichisches Kuratorium fuer Therapeutisches Reiten, SG-TR Schweizer Gruppe Therapeutisches Reiten, SV-HPR Schweizer Vereinigung fuer Heilpaedagogisches Reiten und Voltigieren).In het diploma wordt de internationale erkenning binnen de FATP aangegeven.

Afsluiting: Therapie coördinator Equitherapie:

Voor deelnemers die over geen afgesloten hippische voortgezette opleiding (zoals Commandanten of Instructeuropleiding of Opleiding Deurne) beschikken om samen met equitherapeutisch assistent Equitherapie te kunnen doorvoeren

 

 

Indien voldoende plaatsen ter beschikking staan, kunnen gaststudenten deelnemen aan thema-modules of weekeindcursussen. Per opleidingsonderdeel kunnen  maximaal 3 gaststudenten worden toegelaten.

Kosten, betaling, aanmelding:

Totale cursuskosten per opleidingsonderdeel (100 uren) verdeelt over ca 9 modules euro 2200.-.De kosten voor gastleerlingen zijn per weekeindmodule euro 220.- (10-12 uren) per dagmodule euro 110.- (6-8 uren)

Bijkomende kosten:

Facultatief:              

 

Betaling: Kennismakingsworkshops en aanvullende modules moeten in principe  vooraf, bij aanmelding overgemaakt worden (per uitzondering kan op afspraak  contant  bij binnenkomst tegen kwitantie afgerekend worden).Na acceptatie van een deelnemer moeten de cursuskosten per opleidingsonderdeel (fase 1/fase 2)  4 weken voor begin 1e module vooraf worden betaald. Betaling in twee gedeeltes is mogelijk dan wel: 1200.-( vier weken voor 1e module,) 1200.- (4 weken voor 5e module)  de boven onder 1-4 genoemde kosten zijn 4 weken voor begin van de opleiding verschuldigd, kostenpunt 5 kan contant worden afgerekend tijdens supervisie, punt 6 examenkosten zijn 4 weken voor het examen te betalen.

Aanmelding : D.m.v. invullen aanmeldingsformulier en tekenen randvoorwaarden word de aanmelding rechtsgeldig. Vier weken voor begin van de eerste module moeten de cursuskosten uiterlijk zijn overgemaakt, anders vervalt het recht op de cursusplaats in dit opleidingsjaar  en kan hij worden opgevuld door een andere deelnemer (wachtlijst).

Annulering : is alleen schriftelijk tot vier weken voor aanvang van de cursus mogelijk. Inschrijfkosten (euro 300) en 30% van de cursuskosten zijn dan verschuldigd. Bij uitval tijdens de cursus zelf kan geen restitutie worden gegeven. In gevallen van overmacht kunnen afspraken voor inhalen op latere termijn worden gemaakt.Wordt het  minimale aantal deelnemers (8 personen) voor de opleidingsgroep niet gehaald, en kunnen geen andeere oplossingen worden gevonden,  kan de aspirant deelnemer beslissen, of hij in de volgende opleidingsgroep (start binnen 6 maanden) terecht wil of afstand nemen van verdere aanmelding (terugbetaling cursusgeld binnen 4 weken).


Opleidingsmogelijkheden  2003/2004

Individuele toegangsgesprekken tot uiterlijk. 1 september  2003

Checken van de toelatingseisen.   Kunnen telefonisch of tijdens de workshops worden afgesproke .

Kennismakingsworkshop  Equitherapie

zaterdag en zondag (9.30-17.00):  :10, 11 mei 2003 , 28,29 juni,  (euro 150./ incl lunch)

Afsluiting selectie van deelnemers opleidingsgroep  eind juni 2003

De opleidingscommissie en cursusleiding behoudt zich het recht voor deelnemers n.a.v. hun vooropleiding en indruk tijdens de kennismakingsworkshop en toelatingsgesprek te selecteren.

1e Weekendmodule: basiscursus 1 ( 12 uren) 21,22 september

Hoofdthema: Orthopedagogisch Voltigeren

2e Weekendmodule: basiscursus 1 (12 uren)  11,12 october

Hoofdthema: Therapeutische processen in de driehoekssituatie Paard- Cliënt - Therapeut

3e Week endmodule: basiscursus 1 (10 uren) 8,9 november

Hoofdthema: Het Therapiepaard: opleiding en Psychohygiëne

4e Weekendmodule: basiscursus 1 (12 uren)  13,14 december

Hoofdthema: Familietherapie met het paard

5e Weekendmodule: basiscursus 1 (12 uren)  1, 18 januari

Het paard in de psychotherapie

Aanvullende Module: bewegingsleer, zitinstructie :4oct.15 nov 29 niov

Verplicht als aanvulling hippische basis, Kan ook door gastsstudenten worden geboekt. Beperkte aantal deelnemers i.v.m. oefenmogelijkheden

Aanvullend Module: Sportfysiologie Sportpsychologie

Verplicht als aanvulling hippische basis. Kan ook door gaststudenten worden bezocht (euro75.-

Aanvullend Module: Psychologie van ruiter en  paard

Verplicht als aanvulling hippische basis. Kan ook door gaststudenten worden bezocht(euro 75.-)

Informatie: tel: 0495-599324 GSM 06-51548351

homepage:http://www.hippocampus-nl.info            e-mail hippocampus@iae.nl

Kosten, betaling, aanmelding:

Totale cursuskosten per opleidingsonderdeel (100 uren) verdeelt over ca 9 modules euro 2200.-.De kosten voor gastleerlingen zijn per weekeindmodule euro 220.-, dagmodule euro 110.-

Bijkomende kosten:

 

Facultatief: extra supervisie (2e fase)  euro 75.--/per extra literatuurmap (voor gasten)  euro 50.-

 

Betaling: Kennismakingsworkshops en aanvullende modules moeten in principe  vooraf, bij aanmelding overgemaakt worden (per uitzondering kan op afspraak  contant  bij binnenkomst tegen kwitantie afgerekend worden).Na acceptatie van een deelnemer moeten de cursuskosten per opleidingsonderdeel (fase 1/fase 2)  4 weken voor begin 1e module vooraf worden betaald. Betaling in twee gedeeltes is mogelijk dan wel: 1200.-( vier weken voor 1e module,) 1200.- (4 weken voor 5e module)  de boven onder 1-4 genoemde kosten zijn 4 weken voor begin van de opleiding verschuldigd, kostenpunt 5 kan contant worden afgerekend tijdens supervisie, punt 6 examenskosten zijn 4 weken voor het examen te betalen.

Aanmelding : D.m.v. invullen aanmeldingsformulier en tekenen randvoorwaarden word de aanmelding rechtsgeldig. Vier weken voor begin van de eerste module moeten de cursuskosten uiterlijk zijn overgemaakt, anders vervalt het recht op de cursusplaats in dit oplediingsjaar  en kan hij worden opgevuld door een andere deelnemer (wachtlijst).

Annulering : is alleen schriftelijk tot vier weken voor aanvang van de cursus mogelijk. Inschrijfkosten (euro 300) en 30% van de cursuskosten zijn dan verschuldigd. Bij uitval tijdens de cursus zelf kan geen restitutie worden gegeven. In gevallen van overmacht kunnen afspraken voor inhalen op latere termijn worden gemaakt.

 

Wordt het aantal minimale deelnemers (8 personen) voor de opleidingsgroep niet gehaald, en kunnen geen andere oplossingen worden gevonden,  kan de aspirant deelnemer beslissen, of hij in de volgende opleidingsgroep (start binnen 6 maanden) terecht wil of afstand nemen van verdere aanmelding (terugbetaling cursusgeld binnen 4 weken).

I.v.m. indeling buitenlandse docenten kunnen de cursusdata van weekeindmodules nog worden aangepast.

 

 


ANTWOORDFORMULIER: EQUITHERAPIE

 

Opsturen aan:

HippoCampus

Equitherapieopleiding

De Bult 2

6027 RG Soerendonk

 

 

Ik ben geïnteresseerd in de opleiding/enkele modules/ Equitherapie met het doel:

 

Bij deze geef ik mij op voor:

Indien de voorkeurdata onderbezet ofoverbezet zijn wordt een alternatieve datum aangeboden. Een workshopplaats wordt na binnenkomen van het entreegeld (euro 150.-) gereserveerd.

 

 

Als gastleerling voor modules:

Toelating mogelijk indien voldoende vrije plaatsen beschikbaar zijn

 

Voor de extra Modules (aanvulling hippische opleiding):

 

 

Naam:

 

 

Geboortedatum:                                                                     Titel:

Adres:                                                                                    Telefonr:

Fax:                                                                                       E-Mail:

 

Opleiding(en):

 

Beroep:

 

 

Hippische Achtergrond:

 

 

 

 

 

Motivatie opleiding:

 

 

 

 

 

 

Doel Opleiding:

 

 

 

 

Ik ga akkoord met de inschrijvingsvoorwaarden van HippoCampus zoals weergegeven in de brochure. Indien ik na de kennismakingsworkshop  verder wens te gaan met de opleiding en tijdens de intake wordt geaccepteerd als candidaat wordt mijn aanmelding definitief. Na overmaken van het cursusgeld is dan een  opleidingsplaats  voor mij gereserveerd in de aankomende opleidingsgroep. Voor het geval van te veel aanmeldingen worden de laatst binnen gekomen aanmelders op de wachtlijst gezet.

 

 

Ik  maak  binnen zeven  dagen euro ………………… over op rekening 22.53.03.132 van Lanschot (swift adres:NL78FVLBO225303132)

Ik maak de donatie Stichting Helpen met paarden ter hoogte van euro ………. Over op rekening 33.53.82.849 van lanschot

 

 

 

Handtekening                                                         datum