PERANAN ANUAR TAHIR DISARAWAK JUGA MERAGUKAN

Komentar 4/3/2000

 

Peranan Anuar Tahir yang hadir kononya untuk menyelesaikan masalah di Sarawak amat meragui. Anuar Tahir dating ke Sarawak untuk berjumpa BUKAN Yusuff Rahman tetapi mereka yang mahu menjatuhkan reformis tersebut. Walaupun scan dokumen Borneo Post itu tidak jelas tetapi apa yang di tulis  adalah seperti berikut:

 

  1. Idris Bohari ( keADILan State Liason Committee) stated that Yusuf Rahman was personally hand pick by Datin Seri Wan Azizah and passing a no-confidence vote against him, tantamount to guestioning Datin’s decision

 

Yusoff seolah menasihati Anuar Tahir agar menjadi “neutral” dan tidak berat sebelah dalam cuba menyelesaikan masalah ini tetapi nampak gayanya Anuar Tahir beragenda tersendiri.

 

Anuar Tahir pernah dilapurkan cuba untuk melanggar keputusan Sdr Anwar Ibrahim yang mana Sdr Anwar Ibrahim mahukkan Yusoff Rahman dikekalkan sebagai Ketua Perhubungan Negeri Sarawak. Cara yang dilakukkan oleh Anuar Tahir adalah untuk melantik Jawatankuasa Displin dan beliau sendiri akan duduk sebagai Ketua Jawatankuasa Displin tersebut. Kenapa beria-ia benar Anuar Tahir sehinggakan Jawatankuasa displin itu pun mahu diketuai oleh beliau sedangkan kehadiran dan peranan beliau disangsi. Alhamdulilah MPT telah membubarkan Jawatankuasa tersebut tetapi malang Anuar Tahir telah melantik Awang Pon bagi mengantikkan Yusoff Rahman. Kenapa Anuar Tahir sendiri yang lantik? Benar-benar beliau mahukan Yusoff Rahman tumbang. Apakah beliau termakan budi kepada kelompok yang mahu menjatuhkan Yusoff Rahman. Kenapa Anuar Tahir mengantung Perhubungan Negeri sedang beliau sedar Sarawak akan menghadapi pilihanraya mereka. Kenapa Anuar Tahir engkar terhadap Sdr Anwar Ibrahim?

 

Scan Dokumen Borneo Post

 

Komentar