Aseharrastusta...

 

ARska-projektit

Colt AR-15 Match Target HBAR

  1. Ensimmäinen ressu-/ IPSC-kiväärini oli Colt AR-15 Match Target HBAR. Kivääri oli jokusen kuukauden perusvarustuksessa, mutta sen jälkeen se sai piipunpäähänsä aseseppä M.Peipon tekemän suujarrun ja samalla myös laukaisua viilailtiin vakiolaukaisusta(~3,5gk) noin 1,4kg. Samoihin aikoihin sain ostettua myös "kohtuu halvalla" paikallisesta aseliikkeestä Aimpointin CompML XD:n. Kiväärikauppaan oli kuulunut myös mm. B-Squaren kantokahvaan sopiva weaver-kisko ja 30mm jalat, joilla äimä nyt kiinnitettiinkin kantokahvan päälle. Melkoisen korkea viritelmä, jossa ei poskelle saanut yhtään tukea.. mutta tulipa sillä voitettua yksi piirinmestaruus ja SM-kisoissakin oli menestys jonkinmoinen.

Colt ja lisävarusteet

  1.  
  2.  Aikaa myöten rupesi kahvan päällä keikkuva tähtäin rasittamaan, joten kaveri toi Ruotsissa käydessään Aimpointin valmistaman "Forward carry handle mount":in. Ongelmaksi sen kanssa tuli kuitenkin se että weaver-kiskossa käyttämilläni kahdella jalalla ei pystynyt kiinnittämään äimää Picatinny-kiskoon. Homma jäi siis taas muhimaan..
  3.  
  4. Seuraava vaihe ARska-projektissa tuli kun paikkakunnalle avattiin uusi aseliike ja jossa käydessäni näin seinällä SIG 551:en. Semmonenhan oli pakko saada, joten ei muuta kuin lupaa hakemaan.. Siihen se homma sitten tyssäsikin. Paikallinen apulaispoliisipäällikkö, jota omien sanonjensa mukaan "ei ole koskaan polttomoottorikäyttöiset ajoneuvot ja aseet kiinnostaneet" ei uskaltanut antaa noin kauheaan aseeseen lupaa, kun siinä on taittoperäkin!! Hänpä siis lykkäsi asian aseiden arvontahallinnonpäätettäväksi. Aikaa kului.. kuukausi.. kaksi.. kolme kuukautta ja sähköpostia vaihdeltiin apulaispoliisipäällikön kanssa parin viikon välein.. kolme kuukautta odoteltuani päätöstä oli V-käyrä jo sen verran korkealla, että netissä vastaan tullut karbiinimallin Bushmaster rupesi kiinnostamaan.. myyjän kanssa pääsin hinnasta sopimukseen ja soitto poliisipäällikölle joka pari päivää mietittyään antoi ostoluvan karbiinille.. muu ase sekin tosin. Ehkäpä teleskooppi ei ole niin vaarallinen kuin taittoperä?
  5. Coltin myin kaverille.

Bushmaster Ar-15

Uusi aseeni on A-tarvikkeen maahantuoma Bushmaster AR-15. Kohtuullisen rakenneltuna versiona.. Aseessa oli mm. Wilsonin .223rem piippu, Olympic Arms FIRSH etutukki, Knights etukahva ja paneelit FIRSH:n kiskojen suojana, M.Peipon suujarru, BR-tuotteen äänenvaimennin, Hoguen kumisukka pistoolikahvaan, A1-mallin liekinsammutin, 5 lipasta MagPul:lleilla sekä päällä EOTECH 551 holotähtäin.

Bushmaster ja muita välineistöä

 

Ammuttuani jo jonkun aikaa Aimpointin 3moa:n pisteellä, tuntui se paljon luonnollisemmalta kuin EOTECH:in 65 moa:n ympyrä ja sen keskellä oleva 1 moa:n piste. Siispä möin EOTECH:in Jyväskylän suuntaan. Ennen EOTECH:in kauppaa ostin Aimpointin pikajalan äimää varten. ARMS olisi ollut toinen vaihtoehto, mutta Aimpointin jalan sain ostettua vähän käytettynä, nopeammin ja halvemmalla kuin ARMS:ia olisi saanut. Aseesta puuttui myös takatähtäin joten sitä virkaa hoitamaan tilattiin Saksasta ARMS:in #40 "flip-up"-takatähtäin.

Bushmaster Äimällä

 

Seuraavaksi päivitettiin kivääri pistoolikahva. Vakiomalli on tehty ilmeisesti lapsille, joten normaalikokoiselle suomalaiselle miehelle se on auttamattomasti liian pieni. Tilalle hommattiin jenkeistä ERGO-GRIP merkkiset pistoolikahvat, jotka parantivat otetta kummasti.. varsinkin kun vielä vetäisi Hoguen sukan siihen päälle. Viime aikaisia hankintoja on myös uuden mallinen teleskooppiperä. Perän korkeus on sama kuin kiinteässä, mutta sen saa 15 mm pitemmäksi kuin vakiomallisen kiinteän perän. Vanha teleskooppi oli minulla pikkaisen liian lyhyt.

RRA teleskooppi ja kokeilumallin jarru

 

En ole ollut oikein tyytyväinen tämän aseen mukana tulleeseen lyhyeen suujarruun, joten oli ruvettava suunnittelemaan uutta. Coltissa oli puolet pitempi jarru mitä Bushmasterin mukana tuli ja se toimikin niin hyvin, ettei ase potkaise, eikä nouse oikeastaan yhtään. Mieli teki kuitenkin jotain paremman näköistä kuin pyöreä ja porattu jarru, joten aseseppä teki ensimmäisen mallin kuusikulmaiseksi. Kokeilukappale on myös alumiinia, joten sitä pystyttiin muokkaamaan akkuporakoneella radalla.. oikean muodon hakeminen jatkuu edelleen..

Ensimmäinen versio

 

Muuta

Olen suunitellut jo pitemmän aikaa hankkia Tikka popular Continentaliini ratatukin. Kun selvisi että pikkusiskoni poikakaverin isoveli tekee tukkeja, niin asia pääsi aluilleen.. paras osa asiassa oli, että aihio tehtiin Läpivärjätystä viilusta, joten kovin montaa kappaletta vastaavia ei maailmasta löydy.

Radalla