Belangrijkste jaartallen in het leven van Ghandi
1869: geboortejaar van Ghandi op 2 Oktober te Porbandar, is gelegen in het Oosten van Indië.
1888-1891: In deze periode ging Ghandi rechten gaan studeren aan de universiteit van Ahmadabad te Londen. In 1888 ging hij naar Londen om rechten te gaan studeren aan de universiteit van Ahmadabad.
1893-1914: In 1893, vertrekt hij naar Zuid-Afrika wegens dat hij een werk aangeboden kreeg als juridische raadgever voor een Indisch praktijk.
De 21 jaren die hij in Zuid-Afrika verbleef zullen een grote draaiing in zijn leven betekenen. Door de racistische houding strijdt hij tegen de onrechtvaardigheden die de Indische en Afrikaanse gemeenschappen ondergaan.
Gedurende dit gevecht, waarbij hij de rechten van Indië wou verbeteren, ontwikkelde hij een nieuwe methode om de onrechtvaardigheid te bestrijden: “Het verzet zonder geweld” of “Satyagraha” (= de kracht van de ziel). Waardoor dat het hem lukt om de sociale omstandigheden van zijn landgenoten te verbeteren.
13-04-1919: keerde zich tegen de Engelsen omdat er door hen een bloedbad ontstond nl. die van Amritsar. Het waren Indische opstanders die door het koninkrijk Engeland werden doodgeschoten in het Noorden van Indië.
Juli 1920: riep Indië op tot een algemene beweging van geweldloos verzet en van niet-samenwerking. Ghandi werd de bezieler van de protestbeweging genoemd en ging de Britse producten gaan boycotten.
1922: door het boycotten van de Britse producten werd Ghandi opgesloten gedurende 2 jaar => populariteit verhoogde.
1924: Ghandi werd vrijgelaten en bestreed daarna het Britse textielmonopolie.
1930: hij nam het initiatief tot een openlijk verzet tegen Groot-Brittannië. Hij had namelijk besloten om samen met 100.000den Indiërs naar de zee van Oman te trekken om daar de belastingen op zout te laten verwijderen; door o.a. het zout van op het strand mee te nemen en om daarna het zout te gaan halen in de zoutindustrie omdat ze door militairen van het strand werden vandaan gehaald. Dit had als gevolg dat hij werd opgenomen.
September 1931:Ghandi werd vrijgelaten en nam nadien deel aan een rondetafelconferentie waar hij de onafhankelijkheid van Indië eiste, maar die hij niet verkreeg. Hij zal pas zijn campagnes stop zetten wanneer dat de Britten de onafhankelijkheid van Indië verklaren.
1932-1933: weer gevangen genomen waardoor hij in hongerstaking trede.
1934-1939: hij trok zich terug op politiek vlak en werd vervangen, aan het hoofd van het Congres, door Jawaharlai Nehru. Waarna hij nadien een reis rond Indië uitvoerde.
Maar in 1939 stapte hij weer in de politieke wereld.
2de Wereld Oorlog: Ghandi en het Congres hadden besloten om Groot-Brittannië niet te steunen zolang dat ze de onafhankelijkheid van Indië niet verklaarden.
1942-1944:doordat hij de deelname van India, aan de 2de Wereld Oorlog, niet wou aanvaarden werd hij gevangen genomen. Maar wordt 2 jaar later weer vrijgelaten door zijn slechte gezondheid.
15-08-1947: onafhankelijkheid van India werd verklaard maar leidde ook tot de verdeling van Indië nl. in India en Pakistan.Dit kwam door de 2 godsdiensten die er heersten namelijk het hindoeïsme en het mohammedaan.
Burgeroorlog(1946-1947): Ghandi zal tijdens de burgeroorlog de haat en geweld- dadigheid proberen te herstellen maar dat zal niet overal lukken behalve in Calcutta en New Delhi.
30-01-1948: moord op Ghandi door een extreem-nationalistische hindoe omdat Ghandi en de regering grondgebied aan Pakistan gaven. Om de situatie te kalmeren begon Ghandi te vasten, en dit lukte hem ook. Maar dit ergerde ook een deel van de extreem-nationalistische hindoes, waardoor dat één van hen Ghandi vermoorde tijdens zijn dagelijkse gebedstonde in detuin van Birla House in Delhi. Hierover nog meer
|
||