orthopedagogisch voltigeren Omhoog

Orthopedagogisch voltigerern voor actuele informatie ga naar www. hippocampus-nl.com en www.equitherapie.org




 

Wat betekent “Orthopedagogisch Voltigeren voor actuele informatie ga naar www. hippocampus-nl.com en www.equitherapie.org”

Korte uitleg door Angela Bauersfeld

Lerares voor speciale pedagogiek

Opgeleidde Equitherapeute: orthopedagogisch Voltigeren

Twenteweg 29

D-48161 Muenster/Germany

 

Tijdens Orthopedagogisch Voltigeren schept men de mogelijkheid voor gestructureerd omgaan en  oefenen met het paard voor:

   geestelijk gehandicapte kinderen en jeugd,

   moeilijk lerende kinderen en jeugd

   en kinderen en jeugdigen met gedragsproblemen  

 

 Door deze specifieke omgang met het paard wil men op een positieve manier invloed nemen op de psychosociale ontwikkeling. Tegenwoordig wordt orthopedagogisch voltigeren ook meer en meer toegepast bij

   kinderen met waarnemingsstoornissen

   kinderen en jeugd met partiële leerproblemen        (Teilleistungsschwaechen)

 

In toenemende mate worden varianten van deze methode ook met succes toegepast bij volwassenen die op verschillende terreinen handicaps hebben (opgelopen).

 

Bij OPV worden gymnastische en voltigeoefeningen, waarnemings en reactieoefeningen en bewegingsspelletjes op en met het aan de longe lopende voltigepaard uitgevoerd. Het aantal groepsleden is kleiner dan bij het sportieve voltigeren, omdat elke deelnemer de kans moet hebben voldoende kansen op “ individuele bevordering” te kunnen maken.

 

OPV is houdt in, dat je als therapeut of pedagoog met zeer variabele situaties bent geconfronteerd, die snelle beslissingen en handelen nodig maken. Daarom moet OPV worden aangeboden door Voltigeerpedagogen met en afgesloten pedagogische of psychologische beroepsopleiding en ook over de nodige zekerheid in de omgang en werken met het Voltigepaard beschikt. De pedagogisch/psychologische basisberoep maakt het mogelijk adequaat te reageren op het gedrag en de reactiepatronen van het specifieke cliënteel met die hij vanuit zijn beroepsmatige deskundigheid werkt. Om specifiek voor elke groepsdeelnemer te kunnen plannen en op de lopende processen in te kunnen spelen moet de pedagoog/psycholoog… een goede overzicht hebben over de tegenwoordige ontwikkelingsstand van elke leerling, om ook steeds adequaat op diens specifieke behoeften en reacties te kunnen inspelen en de juiste oefeningen en opdrachten aan hen te kunnen aanbieden.

 

Gehandicapte mensen wordt tijdens OPV de mogelijkheid geboden senso-motorieke gewaarwoordingen te beleven in de actieve omgang met het paard en hun eigen lichaam. Met de andere groepsleden en andere personen en objecten. Met steeds meer opgedane ervaringen worden steeds ingewikkeldere en complexere moeilijkere handelingen en handelingskettingen en oefeningen mogelijk. Dit betekend en steeds meer plaatsvindende stabilisering en bovendien verruiming van de eigen senso-motore repertoires en mogelijkheden. In elke oefening vind je d.m.v. de beweging van het paard een permanente inwisseling tussen indrukken opgedaan met de zintuigen en motorische response door reactief en bewust bewegen plaats. Naast deze individuele gebeurtenissen vindt ook nog leren binnen het groepsverband en groepsproces plaats op de terreinen: 

   sensorisch,

   motorisch

   emotionaal

   sociaal

   en cognitief

 

In de relatie tussen cliënt, paard, longeur en voltigepartner en de gehele groep vinden permanente wisselwerking plaats b.v. tijdens het poetsen, door gezamenlijke observatie van het paard en zijn gedrag, de bewegingsspelletjes. De bepaling van volgorde, het maken van afspraken, het plannen en realiseren van doelen, het op creatieve manier plannen en realiseren van verschillende variaties van voltiegeoefeningen en spelletjes bieden bijna niet te tellen mogelijkheden voor sociaal-emotionele leerprocessen. Waarnemingsproblemen, motorische disfuncties, cognitieve ervaringsdeficietenen communicatieve stoornissen kunnen zo worden verminderd aldanniet beholpen.

 

Afsluitend moet worden opgemerkt, dat bij al deze leermogeliijkheden en “ervaringbiotoopjes” het paard zelf met zijn aardspecifieke gedragspatronen voor de cliënten de grootste aantrekkingskracht uitoefent.  De vreugde om bij het paard te mogen zijn, het te mogen aaien, met hem te knuffelen, het te poetsen, voor het te zorgen, met hem samen iets te mogen beleven, van hem gedragen te worden

Dit staat steeds op de voorgrond en zorgt voor de uitermate positieve randvoorwaarden om het leren in de uitermate boeiende omgeving van stal, weide, poetsplaats en rijbak als positief te beleven. Hierdoor wordt vaak pas de bereidheid bereikt zich aan bepaalde ervaringen over te geven en de motivatie bereikt voor het doorgaan tot over tot nu bestaande barričres of blokkades heen.

 


I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koppeling naar meer informatie
Koppeling naar meer informatie