lichaamsgerichte therapie

 


Het HippoCampus model - PMTV- psycho-motorisch therapeutisch voltigeren

 

De rol van de equitherapeut

 

De equitherapeut heeft een goede hippische achtergrond en heeft actieve ervaring in paardrijden en voltige opgedaan (op minimaal L-niveau). Hij kan dienen als goed model voor de samenwerking met het paard en is in staat een voltigepaard op te leiden, in conditie te houden en met hem samen met cliënten te werken, zonder dat situaties uit de hand kunnen lopen. Hij is bereid zijn eigen verhouding met paarden te overdenken en steeds opnieuw te controleren. Verder heeft hij zich sportfysiologische basiskennis eigen gemaakt en is hij in staat een les beginnend van opwarmen over trainingsfase naar cooling down ook fysiek verantwoord op te bouwen om blessures en ongelukken te voorkomen.

Hij moet over kennis uit de bewegingsleer beschikken, om bewegingen te kunnen analyseren en door de juiste aangepaste correcties snel en doelmatig te kunnen ingrijpen. Verder hoort hij over een repertoire van psychomotore en lichaamsgerichte interventietechnieken te beschikken die hij in elke fase van de therapie doelgericht kan inzetten.

In het geval van HippoCampus zijn deze voorwaarden ruim vervuld. De bedrijfsleidster heeft een van haar therapiepaarden opgeleid tot zz-niveau en neemt met twee paarden actief deel aan de wedstrijdsport. Zij heeft de opleidingen Gehandicapteninstructeur, Orthopedagogisch voltigeren en Voltigeinstructeur volgens de richtlijnen van het D.K.Th.R. doorlopen. Verder is zij postdoctoraal als klinisch psycholoog en psychotherapeut opgeleid met als basis Rogeriaanse Therapie en Pesso-psychotherapeut in opleiding (supervisie fase).

De rol van het paard in PTP

Het paard werkt met de therapeut samen voor de cliënt. De cliënt heeft de mogelijkheid van de medewerking gebruik te maken, zonder zelf de kans te krijgen het paard te besturen en hem zijn wil op te leggen. Onder toezicht van de therapeut krijgt hij de gelegenheid voor analoge communicatie tijdens het verzorgen. Men hecht waarde aan het model van het graag meewerkende paard, dat door de therapeut met respect wordt behandeld. De samenwerking van het paard wordt niet vanzelfsprekend geëist. Het wordt bedankt, dat het meedoet en dat het goed meedoet. Men biedt zijn excuses aan, als men per ongeluk te sterk in zijn rug komt en men probeert te begrijpen waarom hij soms anders reageert als wij dat van hem zouden verwachten. De PTP therapiepaarden zijn vriendelijk en vinden contact met de mens leuk. Ze hebben een goede basisopleiding aan de longe gehad, lopen willig met ontspande rug en goed in evenwicht en regelmatig. Ze tolereren onzekerheden van cliënten maar reageren wel op brutaliteit of impulsief gedrag. Om hun taak aan te kunnen hebben ze regelmatig ontspanning in de weide met hun soortgenoten nodig.



 


 ijk.