Is klassieke rijkunst vandaag nog actueel?

Wat is nu klassieke rijkunst of klassieke dressuur?
Wat heeft klassiek te maken met de moderne paardensport? ga naar www. hippocampus-nl.com en www.equitherapie.org voor actuele informatie
Is klassiek nog "modern"?
Wat houdt klassiek rijden in?
Is klassieke dressuur "natuurlijk??

 

Wil je aantwoord op deze vragen hebben, dan bezoek een workshop of clinic  "Klassiek of natuurlijkk - waarom of?"

 

Voor actuele informatie en de nieuwe homepage ga naar www. hippocampus-nl.com en www.equitherapie.org Nog nooit is de dressuursport zo populair geweest dan op het moment. Nog nooit hebben in nederland zo veel mensen de dressuursport aktief beoefent. Maar ondanks, dat een doel van de klassieke dressuur is het paard in zijn ontwikkeling te bevorderen, zie je veel zure paarden op wedstrijdterreinen zonder plesier rondlopen en worden jaarlijks veel paarden äan de verzekering”of direkt de slager doorverwezen, omdat ze in hun sportcarriere niet bevordert, maar stuk gemaakt zijn.Sommige paarden houden het wel fysiek vol, maar worden psychisch ziek of "onhandelbaar".


 Paarden en mensen leven en werken  al meer dan 3000 jaren met elkaar samen en beiden zijn in deze eeuwen niet wezenlijk veranderd in hun lichamelijke en psychische constitutie en ook niet in de manier van communiceren en motorisch en mentaal leren om hun lichamelijke en geestige vaardigheden te ontwikkelen. De klassieke rijkunst, zoals ze gebaseerd op Xenophon (300 v Chr.) in Europa sinds de 17e eeuw tot perfectie is ontwikkeld hoeft noch m.b.t. doelstelling noch in haar logische opbouw in feite aangepast of veranderd te worden om ook in de hedendaagse paardenwereld haar plek in te kunnen nemen.  

Wat wel veranderd is vergeleken met vroeger is de nieuwe kennis over de psychologie van het paard en de ondersteuning van de psychomotore leerprocessen van mens en paard, zodat hier vanuit de hippische sportpsychologie en sportfysiologische trainingsleer de training effectiever en doelmatiger kan worden aangepakt. Ook weten wij inmiddels vanuit de Ethologie meer over de natuur(geschiedenis) van het paard, zijn behoeften en natuurlijke manier van leven, leren, sociale contacten onderhouden en communiceren. Deze aanvullingen lijken inderdaad zinvol om als puntjes op de i te zetten bij een streven naar harmonie en plezier voor ruiter en paard. Maar ook hier zullen wij verbaasd zijn over hoeveel “intuďtieve wetenschap” de klassieke rijmeesters ook over deze punten hadden en toepasten zonder over de hedendaagse onderzoeksmethodes en faciliteiten te kunnen beschikken. 

Ulrike Boon  is ervan overtuigt, dat de klassieke methode van paardrijden, indien goed en volgens de regels uitgevoerd  zeer sterk bij de natuur van het paard aansluiten. Bij de klassieke opleiding hoort naast het rijtechnisch oogpunt ook een verdere vorming, waaronder historisch-culturele kennis, ethische overwegingen en goed nadenken over een eenvoudig, maar met de nodige consequentie te volgen systeem en over het welzijn van het paard. Met deze combinatie uit kennis, vaardigheid en attitude tegenover zijn paard krijgt  een ruiter veel bagage in huis om  samen met zijn paard nog meer plezier in de dressuur sport (op welk niveau dan ook) te kunnen beleven.

Ulrike Boon-Thiel heeft haar hobby- paardrijden en haar beroep als specialist voor menselijk gedrag weten te combineren. Ze heeft zich jarenlang bezig gehouden met onderzoek  onderzoek maar ok praktisch werk met de menselijken leerprocesses gehouden. Gediplomeerde Rij- en Voltigeinstructruice hippische sportsychologe , dressuuramazone en jurylid dressuur zit ze midden in de basis van de paardensport wat opleiding van beginnende ruiters, instructeurs, maar ook  training en  prestatie betrefft en als  lichaamsgerichtte psychotherapeute geeft ze therapien in medewerking met haar paarden als co-therapeuten.


Haar leerlingen, die ze volgens de klassieke idealen opleidt  probeert ze  met moderne leermethodes gevoel voor hun eigen lichaam maar ook de natuur van het paard zijn behoeften en zijn relatie met de mens mee te geven. Het bereiken van harmonie staat voorop.

Een leerling aan het woord:

Liever een perfecte volte dan een verkrampte pirouette:

Ulrike let erop, dat ik me consequent op de goede manier met de details van het rijden bezighoud. Zodat mijn paard ook echt begrijpt,wat ik bedoel. Door in kleine, haalbare stappen te werken behaal je haast ongemerkt je "grotere doelen".

Het welzijn van het paard tijdens het werk staat bij Ulrike voorop. Haar uitgangspunt is dat het paard er elke les beter op moet  worden. Niet dat hij weer een nieuw kunstje geleerd moet hebben, maar dat hij beter in zijn vel zit, tevredener is.Voorop staan eenvoud en het werken met goede ingredienten. Liever een perfecte volte dan een verkrampte pirouette.

Birgit en Harif 

 

Horsemanship: natuurlijk - klassiek

Horsemanship aangepast aan de natuur van het paard en zijn relatie met de mens met klassieke doelen

De laatste jaren is er veel publiciteit geweest over zogenaamde "alternatieve" manieren om met het paard om te gaan. Alternatief in de betekenis van alternatief voor de traditionele of klassieke centraal Europese manier van paardrijden en het opleiden van het paard. Ook zijn er stromingen, die meer waarde hechten aan het "natuurlijk omgaan met het paard".

Rekening houden met de natuur van het paard is echter ook binnen de klassieke rijkunst gebruikelijk. HippoCampus streeft ernaar om de klassieke rijkunst te verbinden met nieuwe kennis van het paard zelf en zijn door de eeuwen gegroeide geschiedenis in de samenwerking en het samenleven met de mens. Dit omvat huisvesting, training van en omgang en communicatie met het paard. Gestreefd wordt naar een relatie tussen mens en paard waar beiden in harmonie en met plezier met elkaar omgaan en van elkaar leren. Met de hiervan verzamelde kennis, ervaring en ontwikkelde filosofie kan op HippoCampus in theorie en praktijk kennis worden gemaakt.

Xenophon was een van de eerste hippologen, die rekening hield met de natuurlijke manier van bewegen maar ook met de persoonlijkheid en psyche van het paard. Hij was zich al ervan bewust dat het op een goede manier met je paard werken een zeer opvoedende effect ook op de ruiter heeft.

HippoCampus is bemoeid het begrijp voor de natuur van het paard, de psychologie van mens en paard en hun eeuwenlange relatie te betrekken bij zijn cursussen, opleidingen en begeleidingstrajecten. In het bijzonder de workshops, voordrachten en clinics:

psychologie van paard en mens
klassiek of natuurlijk - waarom of?
sportpsychologie, sportfysiologie
zelfervaring met het paard
kennismaking met therapeutisch paardrijden
klassieke ethiek in de moderne sport?
psychomotoriek en paardrijden
longeren is meer dan rondjes laten lopen
klassieke opleiding voor ruiter en paard - efficiënt, gezond, natuurlijk en plezierig tegelijk

gaan in op deze punten om te leiden tot meer harmonie in het omgaan, werken en trainen met het paard. Zin en onzin van alternatieve methodes en het inpassen van actuele wetenschappelijk fundeerde kennis in de nog steeds "moderne" klassieke philosophie worden in theorie en praktijk behandeld. Ook houdt zich HippoCampus in de begeleiding intensief bezig met de relatie van ruiter en paard.

Is het paard als vrije tijdspartner vooruitgegaan tegenover het paard dat vroeger "hard moest werken"?

 

Hoe gaan wij met het paard om, als het om sensatie gaat? Let op de singel rond de geslachtsdelen! Daarom wordt gebokt. Niet omdat het "leuk is"!

 

Steinbrechts: Gymnasium des Pferdes. Dit boek is lang nog niet van de verleden tijd!

Het is geen toeval, dat de paarden van de Spaanse Rijschool nog met 25 jaar fris en vrolijk in de uitvoeringen getoond worden. Hoeveel paarden, die met 4 jaar edn 5 jaar al "hoog in de dressuur" liepen zijn met 10 jaar al terugverkocht aan de verzekering? Ook dat is geen toeval.

Wij zouden verbaasd zijn over de kennis van de verschillende "klassieke meesters" wat trainingsleer, ontwikkeling van spieren en conditie betreft. De klassieke opleiding - indien correct toegepast - houdt niet alleen rekening met de gezonde fysieke ontwikkeling van het paard, maar ook met zijn psychisch welzijn!

Het moderne FEI reglement is volledig gebaseerd op de klassieke richtlijnen van het "goedgaande paard" dat met plezier zijn natuurlijke bewegingen vrijwillig onder de ruiter laat zien.

In de cursussen Hippodance en individuele begeleiding van combinaties kan je leren deze richtlijnen ondersteund door moderne leer- en trainingsmethodes toe te passen op jouw ontwikkeling als ruiter en de opleiding van je paard.


Omhoog