Het Cursusprogramma van  HippoCampus actueel nu www.hippocampus-nl.com

Nieuw zijn dit jaar:

·       HippoCoach – serie  voor instructeurs

·       Driedaagse cursus “in harmonie met je paard “(met eigen paard)

·       De cursus bij het nieuwe boek van Ulrike Thiel: “Beter paardrijden kun je leren!!!!”

Een praktijkboek voor ruiters en instructeurs Fontaine Uitgevers ISBN 90-5956-014-0

Behalve uitleg te geven over de ingewikkelde technische kant van het paardrijden zelf, gaat het boek in op de thema’s:

  • Begrijpen: zo en niet anders
  • Voelen: herken het juiste gevoel
  • Doen: denken en gevoel samen in praktijk

Een betere ruitergevuel, een onafhankelijkere zit en een betere communicatie met het paard zijjn het resultaat

 

HippoCampus biedt drie soorten cursussen aan:

Serie 1: Beter paardrijden kun je leren:

Aanreiken van verschillende mogelijkheden om de harmonie van paard en ruiter  te verbeteren ( gericht op techniek, relatie en gevoel)

Serie 2: HippoCoach voor instructeurs

Leermethodes en leerhulpmiddelen voor het beter kunnen overdragen van een goed ruitergevoel, de techniek en het begrijp die een goede ruiter uitmaken. Hulp bij problemen die zich tussen de oren van de leerling af kunnen spelen.

Serie 3: Equitherapie

Kennismaking met therapeutisch paardrijden waarin het paard de rol van de co-therapeut vervult. Tweejarige opleiding voor Equitherapeuten. Bijscholingen voor Equitherapeuten.

Serie 4: Paard en Mens

Thema’s die te maken hebben met de relatie Mens en Paard. De geschiedenis van mens en paard in de klassieke school en de moderne stromingen. Voor ruiters en niet ruiters, die meer willen weten over de gezamenlijke weg van Mens en Paard.

 

 

Wij werken met kleine groepen, zodat iedere deelnemer veel kans maakt op individueel leren. De cursusplaatsen worden na binnenkomst van aanmelding EN cursusgeld gereserveerd.  Sommige cursussen zijn vrij snel opgevuld. Geef daarom ook een alternatief aan voor het geval, dat jouw cursus al vol zit.

Workshop: zelfervaring met het paard  serie 1,3

Het gaat om het verbeteren van de sensibiliteit voor het eigen lichaam, het lichaamsgevoel en de mogelijkheden en grenzen in een buitengewone situatie met het paard. Psychomotore zelfervaringsdagen met en om het paard zijn geschikt,  om zichzelf door het medium paard beter te leren kennen. Het is een uitdaging  voor ruiters, die het paard  en zichzelf op een andere manier willen ontdekken. Maar  ook voor niet-ruiters, en voor mensen, die graag “iets met het paard” willen voor zichzelf uit te zoeken wat er wel of niet van te verwachten valt. Het paard als zeer sensibel en sociaal dier spiegelt diegene duidelijk weer, die met hem bezig is. Het  is interessant om te voelen, hoeveel tussen mens en paard kan gebeuren zonder dat nog iets, wat bij het paardrijden hoort (hulpen geven, sturen, de baas zijn…) in het spel is.

Zaterdag, 1 november 2003    9.30-17.00          euro 110 .-incl. lunch

Zaterdag, 29. mei 2004              9.30-17.00      euro 110.- incl. . lunch

(maximaal 10 deelnemers)

Workshop: Angst en paardrijden, kan dat samen? serie 1,2

Angst hoort bij het leven en is zelfs vaak nodig om te overleven. Daarom hebben wij bij paardrijden ook vaak met angst te maken. Belangrijk is het  “normale” en “pathologische” angst te onderscheiden. Als instructeur kan je veel doen om de leerling te helpen zijn normale angsten tijdens het rijden goed te leren hanteren, en de leersituatie zelf zo angstvrij mogelijk te maken. Want met angst kan je niets leren. Als ruiter kan je leren je eigen angsten in te schatten en ermee om te gaan. Dit is ook van belang in stresssituaties (bv.v. op wedstrijd) .

Zondag, 2 november 2003        9.30-17.00   euro 100.-

Zaterdag 10 januari 2004          9.30-17.00    euro 100.-

Zondag 4. april 2004                    9.30-17.00    euro 100.-

 

Workshop: psychologie van paarden en ruiters serie 1,2

De mens doet in stresssituaties als of hij dood is en kruipt in elkaar, het paard rent zo snel mogelijk weg bij bedreiging.. Dit verschil in reageren op vreemde situaties hebben veel ruiters al als uitermate hinderlijk ondervonden -   hun paard gaat  vandoor- Het kost dan moeite te leren  hun natuurlijke neiging om in elkaar te krimpen en niets meer te doen te vervangen door rechtop te gaan zitten, met de beweging mee te gaan en het paard door correcte hulpen (nageven niet vergeten!) weer bestuurbaar te maken. Maar ondanks hun verschillen in gedrag kunnen paard en mens elkaar goed aanvoelen en aanvullen. Over het algemeen staan paarden dankzij hun psychische aanleg zeer open voor de omgang met de mens. Daarom zijn ze ook zo geschikt met de mens samen te werken. Bereden kunnen ze met minimale hulpen  dansen alsof ze dit uit zichzelf zouden doen. Deze workshop wil helpen de natuur van paard en mens beter te begrijpen en dit om te zetten in een betere communicatie en meer plezier met je paard.

Zaterdag  25 oktober 2003        tijd: 9.30-16.30 euro75.-

Workshop: de onafhankelijke zit: psychomotoriek en bewegingsleer serie 1,2,3

Zitten op het paard heeft met “zitten op een stoel” niets te maken. Het is een meer dan “complexe psychomotore taak” om niet alleen in evenwicht, zonder het paard te storen mee te liften, maar ook nog met het paard te communiceren om hem voor ons te laten “lopen”, In deze cursus  wordt meer over de theorie van de vaardigheid “paardrijden” aangereikt, zodat ook duidelijk wordt hoe het leerproces er uit ziet. De meeste “zitfouten” zijn te wijten aan een verkeerd leerproces en veelvoudig aan misverstanden (“hoe hoort het eruit te zien?” en “hoe moet het aanvoelen?”). Dus -als het leerproces optimaal verloopt- dan worden er ook geen fouten aangeleerd. Zijn er eenmaal fouten opgetreden, dan wordt het iets moeilijker om vanuit het verkeerd geautomatiseerde, opnieuw een ander lichaamsschema aan te leren, en te automatiseren, om het oude schema te vervangen. Om de leer of “herleenproces” te bevorderen zijn een aantaal hulpmiddelen en technieken uitgewerkt, die erbij zullen helpen het gevoel voor “de optimale zit” te ontwikkelen. Hierbij horen loop- en partneroefeningen, oefeningen op het houten paard en systematisch op elkaar afgestemde longe-lessen: eerst op het ongezadelde paard en daarna met zadel, eerst alleen meezijn, daarna langzaam overgaan tot het communiceren met het paard in de beweging.

1.Eendaagse workshop: psychomotoriek van het paardrijden

De basisprincipes van de complexe vaardigheid “paardrijden” worden bekeken. D.m.v. praktische bewegingsoefeningen wordt het ruitergevoel en de effecten van juiste of verkeerde hulpen op het paard gedemonstreerd. Op het houten paard en een paard aan de longe wordt het eigen lichaamsschema bekeken en de persoonlijke aandachtspunten worden naar voren gebracht.

 

(1)    zaterdag 4 oktober 2003                   9,30 – 17.00             euro 100.-

(2)    zaterdag 15 november 2003      9.30 – 17 .00            euro 100.-

(3)    zaterdag 20 december 2003      9.30-17.00               euro 100.-

(4)    zondag, 25.jan.2004                 9.30-17.00        euro 100..-

(5)      zondag  6 juni 2004                       9.30-17.00        euro 100.-

2.Driedaagse cursus: ontwikkeling van houding, zit en communicatie

De basisprincipes zoals in de workshop  worden  wat uitgebreider behandeld en er is vervolgens meer mogelijkheid voor individueel praktisch onderwijs met het doel iedere deelnemer te verbeteren in zijn evenwicht, ruitergevoel en communicatiemogelijkheden met zijn paard. Het is op afspraak ook mogelijk zijn eigen paard mee te nemen

 Zondag, 16 november, 23.november  30 november 2003   9.30-17.00        euro 250.-

Zaterdag 6 maart, 13 maart, 27 maart 2004                      9.30 – 17.00 euro 250.-

Vrijdag 7 mei, vrijdag 14 mei, vrijdag 21 mei 2004             14.30-21.30 euro 250.-

Vrijdag 11 juni, 18 juni,  25 juni  2004                              14.30-21.30  euro 250.-

 

Is “klassiek rijden” nog van deze tijd? Serie 1,2,4

De laatste jaren is er veel publiciteit geweest over zogenaamde “alternatieve” manieren om met het paard om te gaan. Alternatief in de betekenis van alternatief voor de traditionele of klassieke centraal Europese manier van paardrijden en opleiden van het paard. Ook zijn er stromingen, die meer waarde hechten aan het “natuurlijk omgaan met het paard”. Rekening houden met de natuur van het paard is echter ook binnen de klassieke rijkunst mogelijk. HippoCampus streeft ernaar om de klassieke rijkunst te verbinden met nieuwe kennis van het paard zelf en zijn door de eeuwen gegroeide geschiedenis in de samenwerking en het samenleven met de mens. Deze omvat huisvesting, training van en omgang en communicatie met het paard. Gestreefd wordt naar een relatie tussen mens en paard waar beide in harmonie en met plezier met elkaar omgaan en beiden van elkaar leren. Met de hiervan verzamelde kennis, ervaring en ontwikkelde filosofie en ethiek kan op HippoCampus in theorie en praktijk kennis worden gemaakt.

Zondag, 7 december 2003        9.30—16.30  20        euro 75.-

HippoCoach: Bijscholingen voor professionals (instructeurs, coaches, trainers) serie 2

HippoCampus verzorgt nu ook een nieuwe lijn bijscholingen voor instructeurs. Aangereikt worden: t interventietechnieken uit de hippische Sportpsychologie en Equitherapie, Sportfysiologische kennis van ruiter en paard, leerpsychologie en didaktische toepassingen ervan zijn hier aan de orde.  Het leerproces van de beginnende ruiter tot de ruiter die inde sport wenst te presteren word toegelicht en geanalyseerd. Hulpmiddelen, oefeningen en methodes om dit leerproces optimaal te kunnen begeleiden worden aangereikt. Doelgericht aanspreken van de rechter of linker hersenhelft, woordenkeus en attitude en hun effect op de rijopleiding worden beoefend. Bewegingsleer en het effectief corrigeren zodat de leerling leert snel zelf het ruitergevoel te ontwikkelen en niet te lang afhankelijk te blijven van geïsoleerde lichamelijke correcties. Longeren en zitontwikkeling en correctie met  psychomotore methodes kunnen vooral aan het begin helpen "chronische" zitfouten en misverstanden te vermijden of te verhelpen. Normale en bijzondere angst bij het paardrijden, het omgaan met spanningen en overdracht en tegenovertracht in de instructie en trainingssituatie en hoe daarmee om te gaan zijn onder meer psychologische thema’s.

Naast een driedaagse basiscursus speciaal voor instructeurs kunnen enkele themacursussen worden gevolgd die ook door ruiters worden bezocht. Deze zijn gekenmerkt als modules HippoCoach.

Zaterdag 22 nov, zat 29 nov, zat 6 dec 2003             9.30 -17.00       euro 250.-

Zondag  7 maart, zon 14 maart, zon 28 maart 2004   9.30-17.00        euro 250.-

Cursus: Coaching voor wedstrijdruiters: HippoDanceserie 1

Wedstrijden rijden betekend naast een gedegen opleiding en training aan je paard te geven ook nog het presteren onder druk en binnen soms niet ideale randvoorwaarden. Veel ruiters, die tehuis met veel plezier rijden hebben dan ook op wedstrijden moeite hun prestatie. Deze cursus richt zich op de voorbereiding van paard en ruiter om van een wedstrijddeelname zoveel mogelijk te maken. Thema's zijn: -de onderdelen van de proef, - wat “wil de jury zien”, -hoe kan ik mij ook geestelijk zo goed voorbereiden, dat ik onaangename verrassingen zo goed mogelijk kan voorkomen. ,-hoe rij ik optimaal los, -hoe los ik problemen voor en in de proef op, -hoe kan ik nadat de dag erop zit de ervaringen gebruiken om verder te komen (evaluatie. Wat pikken wij in de dagelijkse training op. Verder worden mentale aspecten van het rijden van wedstrijden behandelt en een aantal handvaten en technieken aangereikt om te gaan met spanning, concentratieproblemen of faalangst….

Op aanvraag, data in overleg   euro 625.-

Individuele afspraken ook voor kleine groepen mogelijk

Cursus : In Harmonie met het paard serie1

Deze leergang maakt bekend met de natuur van het paard en zijn relatie met de mens laat  de ruiter zien hoe hij en zijn paard leert en beide communiceren, in de natuur en tijdens het rijden. Training en huisvesting, voorkomen van blessures, de onafhankelijke zit, hulpen geven als harmonische communicatie en omgang, trainen met plezier voor ruiter en paard zijn verdere thema’s.

Meebrengen eigen paard is mogelijk

Nieuwjaarscursus 26,27,28,29,30 december 2003 kosten euro  450.-De nieuwjaarscursus vindt plaats in de Manege De Horst ter Groesbeek   binnenbak, cursusruimte en 6 paardenstallen zijn hiervoor ter beschikking.

 

De driedaagse cursus  op aanvraag voor minimaal 4 deelnemers

Kosten  cursus                 euro 260.-

Kosten stalling paard:               euro 20.-  per dag

Kosten cursuspaard:         euro 80.-

Cursus: Fitness voor ruiter en paard serie 1,2

Deze leergang cursus maakt de ruiter bekend met de sportfysiologische basisbegrippen van de training voor mens en paard en reikt een aantal oefeningen en methodes aan, om op een verantwoorde manier met zijn eigen lichaam en die van zijn paard om te gaan in de training en tegelijk optimaal te kunnen trainen. Deze cursus is vooral praktijkgericht en het wordt  veel geoefend.

 Zaterdag, 18 oktober 2003  9.30-17.00             euro 100.-

Zondag. 15 februari 2004   9.30-17.00              euro 100.-

Sportfysiologie en sportpsychologie voor ruiters en instructeurs serie 1,2,3

Deze leergang cursus maakt de ruiter bekend met de sportfysiologische basisbegrippen van de training voor mens en paard en reikt een aantal oefeningen en methodes aan, om op een verantwoorde manier met zijn eigen lichaam en die van zijn paard om te gaan in de training en tegelijk optimaal te kunnen Paardrijden is een echte sport voor ruiter en paard, ook wordt het "alleen maar" recreatief bedreven. In deze cursus wordt de ruiter bekend gemaakt met  sporttheorie en leert zichzelf en zijn paard optimaal voor prestaties voor te bereiden zodat de lichamelijke randvoorwaarden gewaarborgd zijn en de kans op blessures gereduceerd wordt. Iedere deelnemer leert zijn conditionele sterke en zwakke plekken te leren inschatten en eraan te werken. Voor elke deelnemer en zijn paard wordt in de cursus een individueel fitnessplan ontwikkeld.

Zondag, 25 januari 2004           9.30-17.00       euro 100.-

Cursus: Longeren, meer dan rondjes laten lopen serie 1

Longeren biedt veel meer mogelijkheden, om niet alleen zijn paard qua conditie en techniek te verbeteren, maar ook om samen aan de relatie te werken. Niet voor niets staat het aanlongeren van het paard en het longeren van paard en ruiter op een vaste niet weg te discuteren plek in de Spaanse Rijdschool te Wenen, de tempel van de klassieke rijkunst. In deze cursus worden in theorie en praktijk de doelstellingen en mogelijkheden van het longeren behandeld. Zin en onzin van verschillende hulpmiddelen en technieken worden kritisch bekeken.Werken met cavaletti met jonge en verder gevorderde paarden wordt behandeld. Vooral leert de deelnemer met de juiste lichaamstaal en een begrijpelijke en technisch correcte manier van hulpengeving met zijn paard te communiceren en het longeren tot een echt onderdeel van de opleiding van zijn paard en hun beider relatie te maken.  .Er is de kans om met paarden van verschillende trainingsniveaus te werken. Meebrengen eigen paard is eveneens mogelijk.

Driedaagse cursus      

Zondag 9 mei, zondag 23. mei, zondag 30 mei 2004         9.30-17.00    euro 250.-

Eendaagse workshop

Zondag,    21 december 2003                                   9.30 – 17.00     euro 100.-

Zaterdag     3 april 2004                                          9.30 -  17.00 euro 100.-

 Hippische Sportpsychologie serie 1,2

De hippische sportpsychologie kan ruiters en instructeurs een veeltal handvaten aanbieden, om het leren paardrijden en het paardrijden zelf beter en efficiënter onder de knieën te krijgen. Ook kan er hulp bij spannings- of angstproblemen worden geboden. Deze dag laat in praktijk en theorie kennis maken met deze wetenschappelijke benadering en biedt een aantal handvaten voor ruiters en instructeurs

Zaterdag , 31 januari 2004        9.30-17.00        euro 75.-

Beter Paardrijden kun je leren                                      

De cursus bij het nieuwe boek van Ulrike Thiel serie 1

Hij geeft  inzicht in het leerproces van het leren paardrijden, de lichamelijke en de psychische kanten. Aan de hand van oefeningen worden mogelijkheden aangereikt het ruitergevoel in verschillende fases van het leerproces te verbeteren, misverstanden te voorkomen of te verhelpen. Geschikt voor ruiters op verschillende niveaus en instructeurs.

Zaterdag  en zondag  7 en 8 februari        9.30 – 17.00   euro 180.-

Zaterdag en zondag 24 en 25 april            9.30-17.00      euro 180.-

Kennismakingsworkshop Equitherapie  serie 3

Voor diegenen, die kennis willen maken met Equitherapie – Therapie met het paard als co-therapeut. Dit Workshop is ook geschikt voor geïnteresseerden aan de opleiding Equitherapie. In theorie en praktijk worden verschillende vormen van Equitherapie gepresenteerd en er is voldoende tijd om ook zelf in oefeningen zelfervaring op te doen met het paard als co-therapeut. Eveneens is tijd voor vragen en discussie.

Zaterdag en zondag  1 en 2 mei 2004 9.30 –17.00             euro 150.-

Zaterdag en zondag 19, 20 juni 2004  9.30 – 17.00            euro 150.-

 

 
Opleiding Equitherapie 2003/2004

 

Module 13.14.September met Angela Bauersfeld)

 

Module 11.12.October

 

Module  8.9.November met Gerd Dreisbach

 

Module 13.14 December met Pia Straussfeld

 

Module 17.18 Januari

 

Module 21.22 Februari

 

Module 20.21. Maart   met Marietta Schulz

 

Module 17.18.April  met Barbare Kluewer

 

Module 15.16.Mai  met Imke Urmoneit en Iman Baardman

 

Module 12.13 Juni

 

Eind Augustus, begin  September examens

 

Voor informatie en aanmelding:

Ulrike Thiel :  HippoCampus    

tel: 031-(0)495-599324                                                                       

e-mail: hippocampus@iae.nl                                                       

internet : www.hippocampus-nl.info     

U bereikt HippoCampus:

A2 Eindhoven-Maastricht- afslag 36 Maarheeze-Soerendonk, na 500 m linksaf (kerkstraat), meteen rechts-de Bult2

Openbaar vervoer: bus 173 Eindhoven-Weert, halte Molenheide  (5 minuten lopen)

 

Voor de aanmelding of het aanmeldingsformulier uitprinten of de gegevens zoals vermeldt opsturen via e-mail of post. De cursusplek is definitief gereserveerd na ontvangst van het cursusgeld op rekening  22.53.03.132  (Van Lanschot, Eindhoven) IBAN:NL78FVLB0225303132  SWIFT: FVLBNL22)

________________________________________________________________

Aanmeldingformulier voor HippoCampus-Cursussen en Workshops

Opsturen aan: HippoCampusDe Bult 26027 Rg Soendonk

Of via e-mail versturen aan: hippocampus@iae.nl

Naam:

 

Adres:

 

Telnr:

 

e-mail:

 

Bij deze wil ik mij graag opgeven voor de volgende Cursus-Workshop:

 

Naam cursus:

 

 

Datum cursus:

 

Het cursusgeld heb ik overgemaakt op rekening 22.53.03.132:

 

 

 

 

 

Handtekening:

 

 

Opmerkingen: