Paardrijden is te leren clinics en cursussen      

op HippoCampus zelf of op andere locaties, ook voor maneges, rijverenigingen en andere groepen.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Paardrijden is te leren: Clinics en cursussen

(aansluitend bij de artikelserie in Paard en Sport)

Het lichamelijke deel van het leren paardrijden is voor een beginnend ruiter een zeer complexe aangelegenheid. Dat komt omdat hij een veelheid aan bewegingen moet leren voelen en daarbij zelf al zijn spieren afzonderlijk en verschillend van elkaar moet leren ontspannen en aanspannen. En dan praten we nog niet eens over de psychische belasting van het leren paardrijden. In vaktaal noemen we paardrijden een mengeling van ‘complexe psychomotorische bekwaamheden’. In een artikelserie voor Paard & Sport neemt tegenwoordig hippische sportpsychologe, dressuuramazone, jurylid instructeur en psychotherapeute Dr Ulrike Thiel ons stap voor stap mee bij het fysieke en mentale leerproces dat paardrijden eigenlijk is. De serie is een grote opluchting voor al degenen die van natuur niet met een hoge mate aan ruitergevoel uitgerust zijn. De meeste van ons dus! De Anky van Grunsvens en Franke Sloothaken van deze wereld zijn nu eenmaal niet dik gezaaid…Als aanvulling op deze serie verzorgd Ulrike Thiel van HippoCampus- Instituut voor Equitherapie en hippische Sportpsychologie ook Clinics en bijscholingen niet alleen op HippoCampus zelf, maar ook voor maneges, ruiterverenigingen en instructeurs. Daarbij kunnen een aantal oefeningen uit de serie in de praktijk uitgeprobeerd worden en is er ook ruimte voor discussie en de beantwoorden van vragen. In deze folder worden 3 aanbiedingen voor maneges en ruitervereinigingen gedaan. In onderling overleg zijn nog andere varianten mogelijk:

Clinics voor maneges en verenigingen:  

Vereist  is een instructieruimte met mogelijkheid voor overheadprojectie en videodemonstratie (projector en recorder kunnen worden meegebracht)en gebruik van een (liefst) binnen-of buitenbak. Voor het praktische gedeelte kunnen manege- en/of pensioenspaarden worden ingezet. Liefst minimaal een paard, dat gewend is aan de longe te lopen. Indien aanwezig is een “houten paard” zoals gebruikelijk voor voltigeren wenselijk. Indien niet aanwezig wordt het meegebracht. Wat Cavaletti of hindernismateriaal. De kosten zijn gebaseerd op de geschatte aantaal deelnemers rekening houdend met entreegeld van 10- 15 euro per toeschouwer. Voor afwijkende situaties kunnen aparte afspraken worden gemaakt.

Avondclinic: Paardrijden is te leren: wat is nu   ”onafhankelijk zitten?”

Voor 30 tot 100 deelnemers. Duur: 4uur . Kosten: reiskosten (.28/km ) + Docentenkosten: euro 400.-

Dagclinic: Paardrijden is te leren: De onafhankelijke zit, ruitergevoel en hulpengeving. Hoe werkt dat en hoe leer ik dat?

Voor 30 tot 100 toeschouwers en 6-12 actieve deelnemers 4 leerpaarden (groep)Duur 10.00-17.00 uur (1 uur pauze) Kosten: reiskosten (.28/km) + docentenkosten  600.- Bijdrage actieve deelnemers euro 10.-

Dagclinic: Lichaamsschema en paardrijden: omgaan met individuele aandachtspunten

Theoretisch gedeelte voor 30 tot 100 deelnemers : 10.00- 19.00 uur Praktisch individueel gedeelte (per2- 3 deelnemers) voor 10 tot 15 deelnemers op eigen paard of manegepaard. Kosten:reiskosten (.28/km)+docentenkosten  500.- +individuele bijdrage  per actieve ruiter euro 15.-

Combinatie: Avondclinic/individuele  dagclinic

Aansluitend op de avondcursus kan een dag besteedt worden aan de individuele begeleiding van maximaal 12 ruiters (individuele begeleiding van 45 minuten). Kosten: reiskosten (.28/km) docentenkosten :600, +individuele bijdrage  begeleiding per actieve ruiter (eigen paard) euro 30.-

Avondbijscholing voor instructeurs: De onafhankelijke zit – handvaten voor het leerproces

Handvaten en oefeningen voor een optimale leerproces richting onafhankelijke zit en omgaan met zitproblemen. Voor 6-12 deelnemers 1-2 leerpaarden, duur 4 uur. Kosten: reiskosten(.28) docentenkosten: 400.-

Workshops en Cursussen op HippoCampus

  de onafhankelijke zit:

is en blijft de basis voor het lekker paardrijden. Voor de recreatieruiter netzo als voor de “dressuurfreak”, voor de beginner, manegeruiter met ervaring of ruiter met eigen paard. Het komt heel wat om de hoek kijken, als je in balans, zonder het paard te storen niet alleen mee wil liften, maar ook nog de ambitie hebt, om hem uit te laten voeren, wat je graag wilt hebben. Er is alleen een manier van zitten ter paard, die het mogelijk maakt, om het paard in harmonie te kunnen “besturen” en te gymnastiseren, en dat is  de zogenoemde “onafhankelijke zit”. Zitten op het paard heeft met “zitten op een stoel” niets te maken. Het lijkt meer op wedstrijddansen om  met het paard zodanig van lichaam tot lichaam te  communiceren om hem voor ons te laten “lopen”. Lichamelijke en psychische processen moeten samen in harmonie aflopen, wil dat allemaal lukken. Ook moet de ruiter met zijn eigen lichaamsschema en manier van zich bewegen rekening houden, en komen nog zijn persoonlijke handigheid en symmetrie me aan de pas.  In deze cursussen, die zich   met zitten en communicatie ter paard bezighouden, wordt meer over de theorie van de “complexe psycho-motore vaardigheid“ paardrijden aangereikt, zodat ook duidelijk wordt hoe het leerproces er uit ziet. De meeste “zitproblemen” zijn te wijten aan een verkeerd leerproces en veelvoudig aan misverstanden (“hoe hoort het eruit te zien” en “hoe moet het aanvoelen?”). Dus -als het leerproces optimaal verloopt- dan worden er ook geen fouten aangeleerd. Zijn er eenmaal fouten opgetreden, dan moet opnieuw een ander lichaamsschema aangeleerd, en  ge automatiseert worden, om het oude schema te vervangen. Maar ook dan is nog geen man over bord. Het praktische doel is, de deelnemer naast de theorie handvaten aan te reiken om te kunnen komen tot het gevoel van “goed zitten” en het paard optimaal te kunnen ondersteunen.  Om dit te bevorderen zijn een aantaal hulpmiddelen en technieken uitgewerkt, die erbij zullen helpen het gevoel voor de individueel optimale zit en communicatie met het paard te ontwikkelen. Hierbij horen loop- en partneroefeningen, houdings- en bewegingsoefeningen, oefeningen op het houten paard en systematisch op elkaar afgestemde bewegingsoefeningen aan de longe of de lange teugel. Ook gymnastische oefeningen en individueel aanvullend training kan aangereikt worden.

Thema’s zijn: 

Hoe kan ik mijn ruitergevoel ontwikkelen?                          

Verplaats je ook eens in je paard!                                           

  Wat doen de hulpen met het paard                                              

Hoe werken de “ruitermodules”                                        

Mogelijke zitfouten en hun effect op het paard.                           

Gymnastiek en coördinatieoefeningen                                                     

Opwarmen voor het rijden-waarom?                                  

Hoe train ijk mijn “moeilijke kant”?

Workshop: wat is nu zitten ter paard?

In dit Workshop worden de algemene principes ondersteund door video en bewegingsoefeningen  besproken en een aantal hulpmiddelen aangereikt, om over zijn eigen zit na te denken en om in te bouwen in zijn eigen rijden. Elke ruiter wordt aan de hand van een diagnoseoefening op het paard aan de longe op zijn aandachtspunten gewezen.

Cursus: lichaamsschema en paardrijden  

In deze cursus kan uitgebreider op “de onafhankelijke zit” en psychomotoriek worden ingegaan, meer ervaring worden opgedaan, en  meer aandacht aan het individuele lichaamsschema worden besteedt, dan in de eendaagse workshop. De deelnemer krijgt visueel feedback en  huiswerk voor de volgende cursusdag mee. Er kan meer geoefend worden aan het opsporen van aandachtspunten en het omgaan darmee.  Meenemen eigen paard is  vanaf de tweede dag mogelijk.

Cursus: Individuele psychomotore trainingsplannen

(ook voor instructeurs)

De basisprincipes, zoals in de driedaagse cursus worden wat uitgebreider behandeld en er is vervolgens meer mogelijkheid voor individueel praktisch onderwijs met het doel iedere deelnemer te verbeteren in zijn evenwicht, ruitergevoel en communicatiemogelijkheden met zijn paard. Er wordt veel tijd besteedt aan persoonlijke evaluatie ook door middel van video. Elke deelnemer krijgt een individueel trainingslogboek aangereikt. De cursusdagen zijn steeds met tussenposen van minimaal 6 dagen, zodat tussen door de mogelijkheid bestaat te oefenen. Het is op afspraak ook mogelijk zijn eigen paard mee te nemen.Omdat de nadruk gelegd wordt op het aanleren en corrigeren van ruiters op verschillende niveaus en  in verschillende fases van hun leerproces, de toepassing van zitlessen aan de longe en  verschillende andere psychomotore instructie- en correctiemethodes,  is deze cursus ook interessant voor instructeurs om hun visie en reeks van leerhulpmiddelen te verbreden.

Individueel traject:

Individueel na een analyse van lichaamsschema en aandachtspunten af te spreken traject van minimaal 6 leseenheden op leerpaarden en/of eigen paard .                                                        

Kosten: analyse (1.5 uur) euro 85.-.-, longeles  euro 55.- - priveeleseigen paard  euro 55.-. -privé-les leerpaard  60.- Trajecenkaart voor 10 lessen met extra video/foto-evaluatie en trainingslogboek euro 500.- .

Niet alleen ruiters, die aan het begin van hun ruitercarričre staan, ook al gevorderde ruiters en wedstrijdruiters, die goed met hun paarden weten te presteren hebben behoefte aan perfectioneren van zit of hulpengeving. Dit kan de harmonie en prestatie verbeteren en “slijtage” bij ruiter en paard voorkomen. In een voorafgaande analyse wordt het rijden en de psychomotoriek van de ruiter bekeken en de aandachtspunten bepaald. Afgestemd op de eisen, wensen en mogelijkheden van de ruiter  wordt een traject samengesteld. Daarbij komen verschillende leertechnieken, longelessen en video en foto-evaluatie aan bod.

-----------------------------------------------------------------

Aanmeldingsformulier voor clinics en cursussen op andere locaties

O Avondclinic: Paardrijden is te leren: wat is nu   ”onafhankelijk zitten?”

O  Dagclinic: Paardrijden is te leren: De onafhankelijke zit, ruitergevoel en hulpengeving. Hoe werkt dat en hoe leer ik dat?

O  Dagclinic: Lichaamsschema en paardrijden: omgaan met individuele aandachtspunten

0  Combinatie: Avondclinic/individuele  dagclinic

o  Avondbijscholing voor instructeurs: De onafhankelijke zit – handvaten voor het leerproces

 

Manege-Vereniging:

Adres:

Contactpersoon:

Tel:

e-mail:

Verwachte aantal deelnemers:

Termijnvoorstel:

Ik wil graag telefonisch overleg en ben het beste te bereiken:

 

Opsturen  aan HippoCampus:

via e-mail: hippocampus@iae.nl  fax:0495-599325 of postadres: de Bult 2 , 6027 RG Soerendonk

 

Activiteiten