Your weekly webmaster tabloid
 spre pagina principala a buletinului Home
 - cuprins -
 Editorial
 Programe
 Studii
 Evenimente
 Opinia Publica
 Copiii si Legea

 
 
 
 
 
 

Nr. 9 (1)/2001

Programe:
Sinteza programelor derulate de Ministerul de Interne

prin Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii in scopul prevenirii, stoparii si eliminarii delincventei juvenile

Doina Crangasu


1. Caravana prevenirii - Scop: Educatia tinerilor in domeniul antiinfractional, cresterea gradului de siguranta personala, prevenirea consumului de droguri, consilierea in cautarea si obtinerea unui loc de munca. Loc de desfasurare: Mun. Bucuresti si judete. Parteneri: compartimentele judetene de prevenire a criminalitatii, filialele judetene Infotin.
2. Dura lex - program de modelare comportamentala - Scop: Educatia antiinfractionala a tinerilor, dezvoltarea unui comportament civic corect si formarea unui sistem de valori in conformitate cu normele legale si morale. Loc de desfasurare: Mun. Bucuresti si judete. Parteneri: I.P.J., Ministerul Educatiei si Cercetarii, inspectorate scolare.
3. Adolescenta fara delincventa - Scop: Prevenirea implicarii minorilor in comiterea de infractiuni. Loc de desfasurare: Mun. Bucuresti si judete. Parteneri: Infotin, Ministereul Educatiei si Cercetarii.
4. Sa exmatriculam violenta - Scop: Prevenirea comiterii de infractiuni in perimetrul scolar. Loc de desfasurare: Bucuresti si judete. Parteneri inspectorate judetene de Politie, Ordine publica, Ministerul Educatiei si Cercetarii,
inspectorate scolare.
5. Educatia intre decalog si codul penal - Scop: Realizarea unei educatii antivictimale si antiinfractionale in randul elevilor din scoli generale si licee. Loc de desfasurare: unitati de invatamant din Mun. Bucuresti. Parteneri: Radio Vocea Sperantei.
6. Scoala - liant educativ informativ intre elevi, parinti si comunitate - Scop: Prevenirea abandonului scolar si>sau familial si a violentelor din perimetrul scolar. Loc de desfasurare: Scoala Generala 109, Bucuresti. Parteneri: SOS Copilaria.
la inceputul paginii
Educatia pentru sanatate intre necesitate si realitate
Simona Zamfir, Organizatia Salvati Copiii


Numarul mereu in crestere al tinerilor care adopta un stil de viata nesanatos fata de ei insisi si fata de ceilalti, de cele mai multe ori si ca urmare a unei informari deficitare, a impus dezvoltarea programelor de educatie pentru sanatate
in scolile si liceele din Romania.
Aceste programe, desi prezente in actuala programa de invatamant sunt insuficiente, fara continuitate si cu considerabile diferente intre mediul rural si cel urban, diferente ce constau, in principal, in imposibilitatea profesorilor de a invita des specialisti ai diferitelor organizatii neguvernamentale sau ai institutiilor guvernamentale pentru sustinerea acestor ore.
Pentru ca pregatirea copilului pentru viata este o responsabilitate ce revine in egala masura autoritatilor, parintilor, cadrelor didactice dar si socitatii civile, Salvati Copiii a organizat in 22 martie a.c o conferinta de presa la care au fost prezenti reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministreului Sanatatii si Familiei, Inspectoratului General al Politiei. Scopul acestei conferinte a fost acela de a face cunoscute opiniei publice politicile in domeniul educatiei pentru sanatate a ministerelor mai sus mentionate, precum si rezultatele unei evaluari rapide a interesului si cunostintelor publicului fata de contraceptie si educatia sexuala, rezultate care vin in sprijinul introducerii in programa scolara obligatorie a orelor de educatie pentru sanatate incepand cu ciclul primar.
Ministerul Educatiei si Cercetarii, a identificat, insa, urmatoarele obstacole in atingerea acestui obiectiv:
1. Programa scolara este aprobata prin lege si este mai greu de schimbat;
2. Lipsa manualelor pentru orele de educatie pentru sanatate;
3. Insuficienta pregatire a profesorilor in acest domeniu.

Au fost gasite urmatoarele solutii la aceste obstacole:
- introducerea mai sustinuta a orelor de educatie pentru sanatate in scoli si licee revine conducerii unitatilor de
invatamant care pot alege continutul curriculumului scolar in procent de 30 la suta
- din acest an Ministerul Sanatatii si Familiei se va ocupa de pregatirea profesorilor interesati de sustinerea orelor de educatie pentru sanatate si va elabora impreuna cu MEC si diferite organizatii neguvernamentale manuale pe aceasta problematica.
la inceputul paginii
Centrul experimental de probatiune

Centrul Experimental de Probatiune Bucuresti, ca organism specializat, s-a infiintat in baza Ordinului Ministrului de Justitie nr. 2922/13.11.2000, precum si in baza protocolului incheiat intre Ministerul de Justitie, Judecatoria sectorului 3 - Bucuresti si GRADO (Grupul Roman pentru Apararea Omului) si Fundatia Familia si Ocrotirea Copilului.
Printre OBIECTIVELE Centrului se numara: cresterea gradului de siguranta a comunitatii; reducerea fenomenului infractional; reducerea riscului de recidiva; reintegrarea sociala a persoaneleor care au savarsit infractiuni; asistarea clientului in vederea adoptarii nui comportament prosocial; implicarea comunitatii in prevenirea si combatrerea infractionalitatii.
PARTENERII Centrului: Pentru punerea in practica a prevederilor legale mentionate si atingerea obiectivelor propuse, Centrul Experimental de Probatiune colaboreaza cu: Comitetul Helsinki Olanda, Serviciul de Probatiune Olanda, Tribunalul Bucuresti, Judecatoria Municipiului Bucuresti
FINANTATOR: Ministerul Afacerilor Externe Olanda
ACTIVITATI specifice:
- Intocmeste, la cererea instantelor de judecata,referate de evaluare (presententiale, de intrerupere a executarii pedepsei, de arestare preventiva) cu privire la inculpatii minori.
- Aceste referate de evaluare au caracter orientativ si consultativ, oferind date privind persoana care a savarsit infractiunea,in vederea individualizarii pedepsei.
- La cererea persoanelor care au savarsit infractiuni si a instantei, Centrul de Probatiune paote asigura asistenta si consiliere, in vedera indreptarii si reintegrarii sociale a acestora.
- Are rolul de a supraveghea executarea masurilor si obligatiilor prevazute in Art. 86, alin. 1 lit. a)-d) si alin. 3 lit. a)-f) din Codul Penal, respectiv a obligatiilor prevazute in Art.103, impuse de instanta de judecata in sarcina minorilor si tinerilor infractori in varsta de pana la 21 de ani cu domiciliul Bucuresti.
- Aceste referate au caracter orientativ si consultativ, oferind date privind persoana care a savarsit infractiunea, in vederea mentinerii sau scoaterii acesteia de sub urmarire penala.
ECHIPA Centrului de Probatiune este formata din consilieri de reintegrare sociala si supraveghere specializati in asistenta sociala, psihologie, sociologie si drept.
ADRESA Centrului de Probatiune Bucuresti este:
Str.Ilfov nr. 6, et. 1, camera 83, sector 3 (in cadrul Judecatoriei sectorului 3), tel: 313.29.90, 313.29.34, 313.29.35, 313.29.91, fax: 313.29.17, Persoana de contact: Iulia Stefan
la inceputul paginii


Home ]
publicatii ] proiecte ] [ galerie foto ] [ harta site ] [ link-uri ] [ despre noi ]