spre pagina principala  - home Home >> publicatii >> brosuri informative 16_18
 
cine suntem, ce facem ...

 

 

 

16. Scoala - DA sau NU ?

A alege intre placut (o viata libera, fara obligatii) si util (a te supune unor reguli) este destul de dificil pentru un copil care si-a petrecut o mare parte din timp pe strada, nesupravegheat. In brosura se pune accent pe importanta procesului de invatare, proces care se reflecta in viata unui om inca de la nastere. Copiilor le este explicat ca frecventarea unei scoli duce la alfabetizare, care implica faptul de a sti sa citesti, sa scrii, ceea ce este folositor pe tot parcursul vietii. A urma o scoala presupune parcurgerea mai multor etape si acest lucru poate parea greu la inceput. Procesul de invatare se poate incununa cu absolvirea unui liceu sau a unei facultati, obtinand posibilitatea unui loc de munca mai bun si, in consecinta, o viata mai buna.

17. Ce stii despre SIDA ?

Aceasta brosura ofera informatii despre cauzele care determina aparitia bolii, facandu-se distinctia intre purtatorul HIV si bolnavul de SIDA. Dupa o descriere succinta a virusului HIV (mediu de viata, cai de transmitere) si prezentarea evolutiei bolii este prezentata o lista cu sfaturi pentru copiii strazii pentru a preveni infectarea cu acest virus. Sunt facute, deasemenea, precizari foarte importante referitoare asupra modului prin care nu se transmite virusul HIV si se ofera informatii despre tipul de analize medicaledespre prin care se depisteaza prezenta sau absenta virusului.

18. Tu si familia

In cuprinsul acestei brosuri conceputa special pentru tinerii din strada care au copii, definirea termenilor: familie, casatorie, paternitate, divort, alocatie de stat, tutela si curatela, abandon familial, adoptie, este adaptata la capacitatea de intelegere a lor. Mesajul transmis este in favoarea realizarii casatoriei care trebuie preferata concubinajului, deoarece numai in cadrul ei copiii pot creste armonios. Stabilirea paternitatii, acordarea unui nume si a cetateniei nou nascutului sunt drepturi conferite copilului prin demersurile facute de parinti catre autoritati. Divortul sau desfacerea casatoriei are multe posibile cause, iar, in acest caz, copiii care au peste 10 ani pot opta pentru unul dintre parinti care are obligatia sa-i creasca in conditii decente de viata, iar celalalt parinte contribuie financiar la cresterea acestuia. Abandonul unui copil nu este in nici un caz o solutie. In conditiile in care parintii sau parintele nu pot asigura copilului un minim necesar de trai, exista altenative: incredintarea, plasamentul in regim de urgenta, incredintarea in vederea adoptiei.
 

Home ] publicatii ] proiecte ] [ galerie foto ] [ harta site ] [ links ] [ despre noi ]
E-MAIL