Make your own free website on Tripod.com
                                                                        Kod žrtvenika Bude u Beogradu
                     Stradanja i patnje Budinih poklonika koji su bežeći od  boljševika došli čak u Beograd
 
Dimenzije i populacija Beograda rastu u ujedinjenoj domovini istinskom amerikanskom brzinom. Zbog toga nije čudnovato što je interesovanje jednih njegovih krajeva za druge svedeno gotovo na nulu, a najneobičniji prolaznici na ulicama ne izazivaju nikakvo interesovanje. Velika većina stanovnika u predratnom delu Beograda, gde se sada između višespratnih kuća guši u rđavom vazduhu i vrućini, ni pojma nema kakve divne bašte pune zelenila okružuju mnoge kućice na posleratnoj periferiji. A kad bi se samo zagledalo u prijavne liste Uprave Grada mnogi bi se zgranuli od čuda videći iz kakvih sve krajeva sveta potiču stanovnici jugoslovenske prestonice. 

Koliko je, na primer, beogradskih građana koji i slutiti nisu mogli da i Buda, osnivač religije najudaljenijih krajeva Azije, ima među njima, u njihovom gradu, preko trista svojih vernih? A on ima u Beogradu ne samo svoje verne, nego i svoj hram u kome mu tri njegova sveštenika upućuju svakodnevne svoje molitve, skopljenih ruku, netremice gledajući u njegovu bronzanu statu i njegov žrtvenik. 

Naviknuti na fizionomije svake vrste, retki su Beograđani koji su zadržali malo duže svoje poglede na neobičnim fizionomijama onih neuglednih ljudi okrugla lica, izpupčenih jagodica i sitnih očiju, čija pojava na ulici nije tako retka i koji se zovu Kalmici. Najprostije odeveni, taljigaškim kolima i pri grubom radu ne izgledaju oni ni malo interesantno. Ali oni koji su u bedi i eliminisani iz svoga zavičaja ne mogu nikad izgledati interesantno ma kome narodu pripadali. Ustvari, taj mongolski narod toliko je interesantan da su njime bili oduševljeni svi oni koji su ga poznavali. Ali taj dobroćudni, gostoljubivi bogati nomadski narod treba posetiti u njihovom elementu, beskrajnim stepama orenburskim, astrahanskim i donskim, po kojima vekovima lutaju nepregledna stada poludivljih konja, ovaca i kamila - proživeti neko vreme pod njegovim šatorima, razapetim na otvorenom prostoru i ispunjenim ćilimima i svakim dragocenostima. 

                                                                                                            nastavak...

Sadržaj > Rani period > U predgrađu velegrada (1.deo)