Geri dönüş: Arazi Klavuzu

 

Hayvanların çevreyle olan bazı ilişkileri:

Bir alanda çeşitli hayvan gruplarına ait bireyler birlikte yaşarlar (simpatrik). Çeşitli türlerin çevrelerine gösterdikleri uyum farklılık gösterir. Bir alanı, ancak o bölgedeki çevre şartlarını iyi benimseyebilen türler işgal edebilir. Bu arada aynı gruba ait türler arasında da çeşitli bakımlardan rekabet bulunduğunu unutmamak gerekir. Alanın türler tarafından paylaşılması zaman içerisinde de değerlendirilmiştir. Bazı türler aynı alanda daha erken,bazıları da daha geç mevsimlerde ortaya çıkarlar. Söz konusu türler o alanda aslında bütün sene boyunca vardır. Ancak hayatlarının aktif olan dönemlerini değişik zamana denk getirerek diğer türlerle bir uyum sağlarlar.

Bir bölgedeki türlerin tamamını tespit edebilmek için o bölgede bütün mevsimlerde toplama yapmak gerekir. Bu tip toplamaların ülke çapında yaygınlaştırılmasıyla memleketin faunasının ortaya çıkarılması mümkün olur. Arazi çalışmaları sırasında her bir türün kendine özgü davranış,beslenme ve yaşama biçimleri gözlenerek elde edilen bilgilerle türlerin kendilerine ait ekolojisi (otoekoloji) tespit edilebilir.

Böcekler genel olarak güneşi ve sıcağı seven hayvanlardır. Güneş ışığında aktif olan türler heliophil, gölgeyi sevenler sciophil, karanlığı tercih edenler ise scotophil türler olarak nitelendirilir. Odonata, Orthoptera, Lepidoptera, Diptera, Hemiptera takımlarına ait türlerin büyük bir bölümü ise heliophildir. Dermaptera scotophil olup gündüzü taşların altında gizlenerek geçirirken, geceleri beslenmek için dışarı çıkar. Lepidoptera'dan güveler, gece aktiftir (nocturnal). Gece faal olan türlerin büyük bir kısmı suni ışık kaynağına gelirler (pyrophil). Bunları toplamak için bilhassa ayın olmadığı tam karanlık gecelerde ışık tuzakları kullanmak gerekir.