Geri dönüş: Arazi Klavuzu

Nerelerde çalışılmalıdır?

Hayvanların arazide incelenmesi, yukarıda da bahsedildiği gibi hayvan gruplarına ve amaca göre büyük ölçüde değişir. Arazi çalışması, genellikle her türlü alanda yapılabilir. Ancak burada önemli olan, araziye ne maksatla çıkıldığıdır. Bir taksonomist, araziden toplayacağı örnekler içerisinde bilim için yeni, bilinmeyen taksonların bulunmasını ümideder. Bir faunist, memleketin fauna açısından hiç bilinmeyen yörelerinden yeni kayıtlar tesbit etmeyi amaçlar. Bir ekolog, türlere ait çeşitli ekolojik tercihleri belirlemek, bir davranış bilimci türlerin davranışlarına yönelik gözlemlere değer verir. Demek ki, her bilim adamı kendi çalışma hedeflerine uygun bir programı gerçekleştirmek maksadıyla araziye çıkar. Eğer böyle bir plan ve program yapılmamış ise, elde edilecek bilgilerin kullanılabilirliği tamamen tesadüfe kalır.

İster faunist, isterse taksonomist olsun, toplayacağı türler hakkında önceden yeteri ekolojik bilgilere sahip olmalıdır. Yani, belli grup taksonların nerede yaşadığını, hangi şartlarda aktif olduğunu önceden bilmesi, amaca ulaşmasında büyük rol oynar. Eğer hiç bilinmeyen gruplarda çalışıyorsa, o zaman, en yakın diğer taksonomik gruplar hakkında ön bilgi toplamalıdır. Arazide çalışırken, taksonomist olsa da, sadece örnek toplamak değil, aynı zamanda toplanan örneklere ait çevre koşularını da kaydetmek, ileride o konuda çalışacak kişilere büyük kolaylık sağlar. Aslında, yapılan büyük gezilerde, bir seyahatnamenin yazılması ve yayınlanmasının genç araştırıcılar için çok büyük faydası vardır.

Tabiatta serbest yaşayan türlere ait örnekleri çeşitli yerlerde gözlemek, toplamak mümkündür. Ancak yaşam bölgeleri, tabii bitki örtüsünün bulunduğu bölgelerde daha iyi bir şekilde temsil edildiğinden, pek çok hayvan grubuna ait türleri de böyle yerlerde görebiliriz. Bu maksatla yerleşim yerlerinden ve tarım yapılan alanlardan uzak, kırsal yörelerde gözlem ve toplama yapılması tercih edilmelidir.